Бивша помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд сматра да Вашингтон треба да предузме доследне и ефикасне кораке у погледу Москве, јер се, како каже, приближава тренутак када САД треба да покажу одлучност и „ударе на слабе тачке“ руског председника Владимира Путина, имајући у виду и руски народ.

Викторија Нуланд је у чланку за „Форин Аферс“ истакла да у Америци постоје различита гледишта на Русију. Она је навела да једни мисле да је Русија „непоправљиви изопштеник и земља која реагује само на сурово кажњавање и обуздавање“, док други виде у њој „изгубљену“ државу која поново стиче моћ и суперсилу, с којом је неопходно водити дијалог и проналазити компромисе.

Међутим, каже, да ако се у целини погледају руско-амерички односи, може се уочити „осуђеност на пропаст“ и додаје да „Американци више не верују у своју способност да промене ток игре“.

Viktorija Nuland

Она пише да се Русија данас не треба сматрати монолитном и несаломљивом земљом, јер су, према њеном мишљењу, пад цена нафте, криза изазвана пандемијом и све већи осећај незадовољства Руса – нови ризици за Kремљ.

Нуландова сматра да би америчке власти требало да спрече Путина да, како каже, одсече руско становништво из спољног света.

За крај, она је додала да Вашингтон мора директно да разговара са руским народом о предностима сарадње и цени коју је тај народ платио за „Путиново оштро одбацивање либерализма“.

--

Leave a Reply