ПРЕКИД испорука руског гаса Европској унији могао би да изазове, према најгорем сценарију, пад бруто домаћег производа (БДП) Уније за чак 1,5 одсто ако наредна зима буде оштра и регион не предузме превентивне мере штедње енергије, предвиђа се у најновијој анализи 27-чланог блока.

Према нацрту документа ЕУ, у који је увид имао „Блумберг Њуз“, Европска комисија ће ускоро упозорити да би, у условима просечне зиме, прекид испорука гаса из Москве мога да узрокује пад БДП-а змеђу 0,6 и 1,0 посто.

Њујоршка агенција додаје да Брисел такође планира низ препорука државама чланицама, укључујући смањење потрошње енергије за грејање и хлађење, како би се неутралисао утицај могућег потпуног прекида иснабдевања гасом из Русије, која је највећи добављач ЕУ.

Та мера ће бити добровољна, а владама ће бити речено да у септембру поднесу извештаје о конкретним потезима. Комисија ће такође себи дати право да наложи принудно смањење потрошње ако то касније буде потребно.

– Координисани одговор ЕУ пре зиме и солидарност између држава чланица ограничили би негативан утицај на БДП и радна места од могућег великог поремећаja – наводи се у нацрту документа ЕУ, под називом „Уштедите гас за сигурну зиму“, додаје „Блумберг“.

Правовремено предузимање мера за смањење тражње у условима просечне зиме, процењује се даље, могло би да ограничи негативне ефекте прекида испорука на БДП на 0,4 посто.

Највећи изазов за ЕУ је обезбеђење довољних резерви гаса како би се пребродио вхунац потражње за грејањем и струјом током зиме. Док су нивои залихха у складиштима гаса били прошле године за 10 процентних поена нижи него у периоду 2016-2018, тренутно су у складу са историјским просеком, изнад 63 посто, што је довољно за 46 дана зимске потрошње, према документу ЕУ, који би још увек могао да претрпи промене пре званичног објављивања заказаног за среду, наводи америчка агенција.

Оставите Коментар