Руски председник Владимир Путин оптужио је данас Украјину за „опасне провокативне акције“ у источном региону Донбас током разговора са турским колегом Тајипом Реџепом Ердоганом, пренео је Kремљ.

Двојица лидера су разговарали о могућој заједничкој производњи Спутњика В, пренео је ТАС С.

Једна од тема разговора била је и криза у Украјини а на молбу турског председника Путин је изложио руски приступ за решење овог питања.

У том контексту, истакнуто је да комплекс мера из Минска из 2015. године нема алтернативу као основа за решавање кризе.

Путин и Ердоган су изразили спремност да повећају сарадњу у борби против ковида.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

Украјински председник Владимир Зеленски јуче је посетио Донбас, где је обишао положаје украјинске војске. Он је истакао да је ситуација у том региону напета.

Раније данас, делегација Сједињених Америчких Држава на челу са војним аташеом у Kијеву Британи Стјуарт посетила је подручје војних операција у Добасу и упознала се са оперативном ситуацијом, саопштила је прес-служба штаба Уједињених снага Украјине.

Претходно је Стјуартова оптужила Русију за „непрестану агресију“ против Украјине. Руско Министарство одбране је саопштило да „поменута изјава носи садржи тврдње, провокативне је приуроде и подстиче украјинску страну на насилно решавање унутрашњег сукоба у Донбасу“.

Leave a Reply