НЕКЕ земље покушавају да контролишу и усмеравају глобалне процесе по сопственом нахођењу и својим правилима, рекао је руски председник Владимир Путин.

  • Неке државе нису спремне да прихвате губитак доминације на светској сцени, настоје да одрже неправедан униполарни модел. Под плаштом такозваног поретка заснованог на правилима и других сумњивих концепата, покушавају да контролишу и усмеравају глобалне процесе по сопственом нахођењу, воде курс ка стварању затворених блокова и коалиција које доносе одлуке које су од користи само једној земљи – Сједињеним Америчким Државама – рекао је Путин у поздраву учесницима Међународног правног форума.

Према његовим речима, занемарују се природна права других учесника у међународним односима, а селективно се тумачи темељни принцип недељивости безбедности.

  • Једностране нелегитимне санкције које је Запад увео против суверених држава достигле су размере без преседана – додао је председник Русије.
  • Једном речју, доминација једне земље или групе земаља на светској сцени није само непродуктивна, већ је и опасна и неизбежно доводи до великих, системских ризика – рекао је Путин.

Путин: Тензије Москве са Стокхолмом и Хелсинкијем се не могу умањити
Уколико НАТО успостави своју инфраструктуру у Финској и Шведској, након што се те две државе прикључе Северноатлантском савезу који предводе САД, Русија ће одговорити истом мером, поручио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин.

Он је рекао да се не могу искључити будуће тензије у односима Москве са званичним Хелсинкијем и Стокхолмом због уласка у НАТО.

Објаснио је да Русија „нема исте проблеме са Шведском и Финском као са Украјином“ и да не постоји ништа што би могло да брине Москву у погледу чланства те две скандинавске земље у НАТО-у.

Оставите Коментар