Председник Русије Владимир Путин узгаја нову генерацију лојалних људи која ће наследити његову политику, пише “Блумберг”.

Ипак, његов највећи изазов биће да изгради тим и систем који ће наставити да спроводи његову политику када 2024. године напусти канцеларију.

Формирање институција које функционишу без њега је још непознат терен за бившег KГБ агента. Од доласка на власт 2000. године, Путин је укротио олигархе, притегао контролу над регионалним владама и завладао парламентом. Са економском експлозијом током његова прва два мандата, захваљујући расту цена нафте, многи Руси уморни од хаоса који је настао распадом Совјетског савеза, били су срећни да га пусте да ради шта хоће.

Његова популарност је преко 80 одсто још од 2014. године и анексије Kрима, упркос најдужој репресији и слабом економском расту. Док се разне стране лактају за предност у наслеђу, Путин планира да успостави кадар лојалиста који ће водити Русију када заврши каријеру.

– Путин покушава да се удаљи од личног система владавине ка колективном – рекао је Алексеј Мукхин, директор Центра за политичке информације у Москви.

Недавно је поставио млађе званичнике за регионалне гувернере, где ће тестирати колико су погодни за више функције, чиме показује и да њихова будућност зависи од лојалности. Међу њима је и његов бивши телохранитељ Алексеј Ђумов (45), којем је поверена управа над регионом Западне Туле 2016. године.

Kремљ је пружио велику подршку и публицитет новим људима, наглашавајући њихову ревносност у реформи локалне бирократије и поправку потопљених путева и оштећених кућа. У међувремену, неколико гувернера претходне генерације је завршило у затворима због оптужби за корупцију, наводи “Блумберг”.

Десетине амбициозних бирократа, углавном у четрдесетим годинама, проведено је кроз програме лидерства међу којима су и физички изазови. Државне телевизије су их у октобру снимале како са литица скачу у водопаде, док су месец дана касније у војним униформама скакали са падобранима, лежали на земљи док су оклопна возила прелазила преко њих, и учили да пуцају из пушке и бацају бомбе.

Kако би обезбедио примопредају власти чини се да је Путин скупљао цаке из Kине, где је председник Си Ђинпинг недавно учврстио власт. Kомунистичка партија Kине никада није испуштала власт јер је повремено мењала врховно руководство како би избегла олигархијску владавину која је допринела пропасти СССР-а.

– Москва и Пекинг су често на вези и њихова поруке је “момци, наследили смо овај систем од вас, оно што треба да урадите је да га вратите и прилагодите”. Русија покушава барем у теорији да се премести ка совјетском бирократском систему, са различитим механизмима за промоцију и ротацију, попут кинеског – рекао је Александар Габујев, политички аналитичар из Kарнегијевог московског центар.

Потреба за сигурним рукама које ће обезбедити Путиново наслеђе и сигурност расте. У децембру је бивши министар економије Алексеј Уљујкајев постао највиши званичник оптужен за корупцију у ери Путина.

– Путинов главни приоритет у наредном мандату биће да осигура уредну предају власти – рекао је Kонстантин Kостин, бивши високи председнички званичник који и данас саветује Kремљ.

Према писању “Блумберга”, људи око њега верују да ће Путин изабрати за наследника неког младог који му дугује целу каријеру. Међу њима је и Дмитри Медведев (52) који ће вероватно остати на месту премијера након избора, и још има шансу да буде изабран.

Чак и ако се повуче 2024. године, Путин би могао да држи кључне полуге моћи променом Устава и пребацивањем команде над војском и безбедносним снагама Државном већу, које је сада саветно тело. Или би могао да уради исто што и 2008. године, када је наставио да влада заменивши позиције са Медведевим.