Председник Русије Владимир Путин позвао је председника Азербејџана Илхама Алијева и премијера Јерменије Николу Пашињана у Русију на трилатерални самит, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова

  • На трилатералном самиту ће се разговарати о билатералним и трилатералним питањима – рекла је Захарова.

Она је, коментраишући дипломатске процесе око Јерменије и покушаје нормализације јерменско-азербејџанских односа, истакла, да Запад покушава да Јерменији усади антируска расположења кроз бројне фондове, невладине организације и медије који делују по налогу Вашингтона и Брисела.

  • Очигледно је да је братска Јерменија подвргнута невероватним спољним притисцима. У циљу да се нанесе штета вековним односима између наших земаља и народа, предузимају се кораци како би се дискредитиковала политика Русије у региону – закључила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео да за сада није потврђен датум трилатералног састанка и да ће он бити накнадно саопштен.

Раније је саопштено да је техника делегација ЕУ 14. октобра допутовала у Јереван како би припремила рад мисије на граници са Азербејџаном.

На сајту Европског савета је објављено да ће цивилна мисија ЕУ на граници Јерменије и Азербејџана, која ће бити формирана на период од два месеца, почети са радом у октобру. Јерменија је пристала да учествује у раду цивилне мисије ЕУ дуж границе са Азербејџаном, а и Азербејџан је пристао да сарађује.

Циљ мисије ЕУ је изградња поверења и осигурање рада пограничних комисија. План је да око 40 европских посматрача буде пребачено из Грузије у Јерменију.

Оставите Коментар