Руски председник Владимир Путин упозорио је данас да свету предстоји најопаснија и најважнија декада од Другог светског рата.

„Стигли смо до историјске прекретнице. Можда предстоји најопаснија и најнепредвидљивија и истовремено најважнија декада од завршетка Другог светског рата“, рекао је Путин на форуму „Валдај“, а преноси ТАСС.

Он је рекао и да је Русија створила данашњу Украјину и да само она може да гарантује њен суверенитет и територијални интегритет.

Путин је нагласио да је главни циљ „специјалне војне операције“ да се пружи помоћ Донбасу и оценио да се ситуација између Русије и Украјине донекле може сматрати грађанским ратом.

Он је рекао да су се Руси и Украјинци, нажалост, услед низа разлога нашли у различитим државама.

Истовремено је оптужио Kијев да тренутно чини све што може да прикрије трагове да се припрема за провокацију „прљавом бомбом“ и нагласио да нема никаквог смисла да Русија употреби такву бомбу.

„Ми нисмо случајно објавили информације обавештајних служби о томе да припремају неки инцидент са такозваном “прљавом бомбом“. Ми чак знамо где се то отприлике ради“, рекао је Путин.

Додао је да је наложио министру одбране Сергеју Шојгуу да ступи у контакт са колегама из иностранства и да их упозори на претњу Украјине „прљавом бомбом“.

У том је контексту поменуо да се Русија залаже за то да Међународна агенција за нуклеарну енергију дође и провери нуклеарне објекте у Украјини.

Нагласио је да Русија никада није самоиницијативно говорила да може да употреби нуклеарно оружје

„Никада нисмо ништа самоиницијативно говорили о могућој примени нуклеарног оружја, него смо само наговештајима одговарали на изјаве лидера западних земаља“, навео је Путин.

Истакао је да Русија има војну доктрину, у којој, како је навео, пише у којим случајевима, из ког разлога, у вези с чим и на који начин Русија сматра могућом примену оружја за масовно уништење у виду нуклеарног оружја, а то су заштита суверенитета, територијалног интегритета, те осигуравање безбедности руског народа.

Путин је оценио да није Русија довела до данашње ситуације и развоја догађаја у Украјини, него Запад.

„Јесмо ли ми извршили тамо државни удар који је довео до низа трагичних догађаја, укључујући нашу специјалну војну операцију?“, упитао је Путин, обраћајући се на форуму „Валдај“.

Он је додао да је ширење НАТО било неприхватљиво за Русију и да су сви покушаји Москве да им тај став предочи игнорисани.

Оценио је да је било неопходно да се покрене специјална војна операција у Украјини, јер се, како тврди, Kијев припремао за нове војне операције и није престајао са гранатирањем Донбаса.

Руски председник је назвао безобразлуком отворено признање Запада да су финансирали пуч у Украјини 2014. године.

Оценио је и да самопроглашене народне републике Донбаса не би опстале без прикључивања Русији.

Оставите Коментар