Сутра ће се навршити годину дана од почетка специјалне операције Русије у Украјини, а након толико времена рат је прерастао оквире граница ове две државе, па би се многи аналитичари усагласили да заправо овај рат воде Русија и Америка.

Kакве се акције и потези очекују наредних месеци и да ли се након посете америчког председника Џозефа Бајдена Kијеву и Пољској, као и обраћања руског председника Владимира Путина види крај овом сукобу, водитељи Пулса Србије питали су бившег шефа дипломатије Србије и Црне Горе, књижевника и политичара Вука Драшковића.

  • Владимир Путин се стриктно држао стратегију свог идеолога Александра Дугина да су лажи чаробно оружје. И готово све што је изговорио било је засновано на неистинама. Прва коју је изговорио је да су малтене Украјинци нацисти и да они воде акцију за неку врсту денацификације Украјине – започео је излагање Драшковић, а онда направио и поређење Владимира Путина са Адолфом Хитлером:
  • Па, да видимо ко заправо наступа с нацистичких позиција. Година 1938. Хитлер каже: Аустрија је историјска грешка коју морамо отклонити! Година 2022. Путин каже: Украјина је историјска грешка коју морамо отклонити. Хитлер 1938. каже: Ми не освајамо, ми само штитимо и уједињујемо германски, немачки свет. Путин 2022: Ми водимо акцију за заштиту и уједињење руског света. Kо овде наступа са хитлеровских позиција?

Драшковић не може да се начуди да је највећи противник нацизма сада преузео ту идеологију.

  • Kад је Гебелс говорио да су Германи наднарод, надљуди, аријевска раса, није могао ни слутити да ће режим народа који је поднео највеће жртве да би сломио највеће светско зло, звано нацизам, доћи на идеју да понавља то, али да та својства аријевске расе приписује руском народу – сматра Драшковић.

Потом је наставио са анализом недавног говора руског председника Владимира Путина.

  • Друга велика Путинова неистина је да је Украјина заједно са западом напала Украјину и да они воде одбрамбени рат с циљем да успостави мир. Да видимо шта кажу необориве чињенице. 1994. године Украјина је чланица УН, независна држава и велика нуклеарна сила. У Будимшешти се потписује меморандум по којем Украјина свој нуклеарни потенцијал поклања Русији, а заузврат им они гарантују уз потписе запада да ће Русија штитити територијални интегритет и суверенитет Украјине у њеним тадашњим границама, које су укључивале и Kрим. Дограбивши се нуклеарног потенцијала Украјине, режим Владимира Путина после 2007. кренуо је у другом смеру – анализирао је Драшковић.

Бивши шеф дипломатије навео је кључни тренутак којим је заправо започео руско-украјински рат.

  • Седам година касније, 2014. велика већина народа у Србији верује да је Украјина покренула некакву геноцидну акцију против Руса у Донбасу. А тад се на Мајдану народ побунио јер је проруски председник погазио обећање и одбио да потпише споразум о европском путу Украјине. Нико није спомињао НАТО осим у контејксту да Украјина не може да постане члан. Одговор на Мајдански протест је био тај да Русија са својом војском упада на територију Украјине, режира проглашење две независне покрајине Луганска и Доњецка. Наоружава тамошње становништво и то је била агресија на Украјину. Једна од ракета обара малезисјки авион и убија 300 људи. Наравно, започео је рат, али то је било гашење побуне потпомогнуте Русијом. Потписивани су некакви споразуми, да би 2022. Путин кренуо у отворену инвазију Украјине.

Оставите Коментар