БЕРЛИН – Немачки канцелар, Олаф Шолц, изјавио је медијима да Немачка не жели да испоручи Кијеву ракете великог домета које је могуће искористити за напад на Русију.

Ово сведочи о огромном неповерењу и страху који Берлин има од једностраних потеза Кијева, односно, од “Пентагон” крила НАТО алијансе које ипак води главну реч у Украјини и има контролу над Зеленским.

Сасвим је јасно да Немци виде Зеленског као некога ко би могао да спроводи своје тајне планове што веће ескалације сукоба и увлачења НАТО алијансе у директни рат са Русијом.

Паралелно, оваква изјава и став Немачке првенствено сведочи о неповерењу између чланица НАТО-а и неслози која влада у врху НАТО алијансе, иако се све чланице и сви лидери труде да покажу јединство у односу на “украјинско питање”.

Шолц је ово изјавио као одговор на питање о могућности достављања украјинској армији ракета великог домета Таурус.

Већ неко време се спекулише у медијима и политичким круговима да ли ће Кијеву бити достављене ракете великог домета, а Зеленски је тражио неколико типова ракета од најмање 300 километара домета. Шолц је сада јасно потврдио да Немачка неће достављати ракете тог типа украјинског армији.

НАТО Самит у Виљнусу, који се одржава 11. и 12. јула, судећи по оваквим изјавама, донеће неке нове моменте који би додатно могли протрести светску политичку сцену, али готово сигурно је да ће предстојећи самит показати све већи раздор у НАТО алијанси.

Подсећамо, да је и мађарски лидер, Виктор Орбан, јавно и званично иступио против новог пакета помоћи ЕУ за Украјину, оштро при томе константно критикујући политику ЕУ наспрам Украјине.

Готово сви аналитичари су сложни, а и стање на фронту говори о појачаним активностима Украјине, да ће уследити тешки удари украјинске армије и ангажовање свих снага са циљем постизања тзв. “резултата”, односно, наношења тешких губитака и својеврсног “пораза” руској армији уочи НАТО Самита у Виљнусу, јер је то Кијеву од стране Запада испоручено као услов за “позивницу за чланство у НАТО”.

Оставите Коментар