Ударе америчке авијације по положајима сиријске армије код града Деир ез-Зор за московску телевизију Царград прокоментарисао је Леонид Решетњиков, директор Руског института за стратешка истраживања.

Истовремено је открио да Сједињене Државе имају за циљ да сруше са власти председника Русије Владимира Путина. Чак путем физичке ликвидације.

Решетњиков је притом упозорио: треба бити спреман за све могуће провокације – да Американци не би дошли у такву прилику.

Са директором РИСИ разговарао је Андреј Афанасјев. Интервију преносимо у целости.

Многи стручњаци, аналитичари и историчари који се баве обавештајним службама – не једном су указивали: специјалне службе САД никада се нису гнушале коришћења свих догађаја ради достизања својих циљева. Укучујући и масовна збивања. Из овога следи да би на неком масовном догађају – на пример, не дао Бог, на светском првенству у фудбалу, које ће се у Русији одржати 2018-те, сасвим може доћи до неке нове провокације са стране САД?

-Мислим да је већ очигледно да они размишљају како да то искористе у свом интересу. Обавезно. Али, мислим да код нас све то схватају и да се спремају да то не допусте. Треба имати у виду да Американци веома воле да дејствују по својим опробаним шемама и да се служе методима које су већ користили једној, две или три земље. Они функционишу по тим моделима и шемама. Они веома воле шеме. О шеми се радило и сада у случају Сирије. Јер, само што је било потписано примирје за ту земљу, а Русија је била заузета својим парламентарним изборима. Напад нико није очекивао. Рачунали су: можда ће и да прође – видећемо каква ће бити реакција Русије. Исто су учинили 8. августа 2008-ме са Грузијом. Веровали су да ће проћи јер је у току била Олимпијада и никоме неће бити до тога, односно да се нико неће усудити да реагује… Да, они се стално држе шема. Сада је та шема разоткривена. Они ће, наравно, покушати да је у будућности мало модификују. Тада ће по тој модификованој дејствовати. Дакле: нема у свему ничег изненађујућег – то је типичан „ручни рад“ америчких специјалних служби и америчке армије.

Значи ли ово што сте рекли да Американци кроз две године планирају неку провокацију, а да ми планирамо – како да ту провокацију неутралишемо?

-Тачно тако. То треба очекивати. Политика је таква ствар. Ако не мислиш о сутрашњем дану или о прекосутра, ухватиће те неспремног и – крај. Треба на време мислити о ономе што ће бити сутра и прекосутра. Ми схватамо свог супарника, свог конкурента – ми их данас зовемо партнерима. Али, у суштини и реално – то је противник Русије. Стога и треба прочитати његову тактику и његова стремљења. Не сме бити никаквих илузија. Илузије могу имати глумци, певачи и рок-музичари. Њима је то дозвољено. Они се се и у САД срећу са себи сличнима – грле се, заједно певају и – Богу хвала. А ми никакве илузије не смемо имати. Ми видимо како се провокације и подривачко деловање догађају из године у годину, из деценије у деценију. Није њима важно какав режим је у Русији, какво уређење и каква идеологија. Они сматрају да је Русији место поред улаза, у кућици за псе. То је, по њиховом, место за дивљи народ, са дивљим менталитетом. Они тако мисле и раде да своје остваре. И са царком Русијом су се исто овако борили. Створили су револуционарну ситуацију. Тачно као данас на Украјини. Ништа се ново у свету не догађа. Раније се говорило да се историја развија по некој спирали. Само…

… само у новом паковању…

-Да, у новом паковању. А принцип је један те исти.

Тема наше емсије је „Трећи светски?“. Више експерата указује на то да инцидент у Сирији није био просто провокација, већ покушај да се Русија увуче у глобални конфликт. Зар су данашња Америка, односно – америчке елите, за то стварно животно заинтересоване?

-Сматрам да су Американци пре свега, заинтересовани за спасавање своје земље и своје улоге господара света коју губе. Они своју слабост осећају боље него ми. Они осећају да већина земаља света не жели да остане у улози послушних који су америчка послуга. Они то осећају и на морално плану, и на духовном и на политичком плану, на сваком плану.

То значи да престају да их се боје и да их уважавају…

-Сасвим престају. Сада им преостаје само једно – да покажу силу. Покажи силу, крени први, удари – можда непријатељ устукне. Они данас тако и поступају. Наравно, за њих је један од главних циљева – збацивање нашег председника са власти…

А неки говоре и о физичком уклањању. Недавно се појавила новост о још једном покушају атентата, онда када је једно возило налетело на председнички аутомобил…

-Морамо имати на уму да су физичке ликвидације један, да тако кажем, од специјалитета ЦИА. Она се тиме бави деценијама. На њеном рабошу је много физички уклоњених руководилаца разних земаља и политичких партија. Зато се не сме жмурити и сматрати да они о томе не мисле и да то не планирају. То би било наивно. Сматрам заиста да је за њих главни циљ – уклањање нашег председника са власти. Или чак физичко уклањање. А друго: циљ је и блокада Русије, са увлачењем у конфликте. Узмимо за пример покушај са нашим авионом који су оборили Турци. Зар није било: ударите по Турској?

Нерве су нам проверавали.

-Не. Чак се не ради о проверавању. Они рачунају да ће им поћи за руком, да ћемо насести на провокацију и ударити. Акција у Сирији била те врсте, из те области: шта ћете сад? Тешко вам је, а не можете да не узвратите. Хајде, реагујте… Истина, лакше би нам било да распалимо по Исламској држави, да скупимо снаге и распалимо.

Па да их тиме натерамо да се радују. Јер, формално су и они против Исламске државе, и они ратују против ИД…

-Они су против Исламске државе, да-да. Само, ми ни поводом тога не смемо имати илузија. Сједињене Америчке Државе, у њиховом садашњем виду, заинтересоване су само за једно – за уклањање Русије као конкурента. Као конкурента цивилизацијског, геополитичког, војно-политичког, а у одређеној мери – и као економског конкурента. Не треба да се све време посипамо пепелом и говоримо, као што је то учинио друг Зјуганов, лидер Комунистичке партије РФ, да ће извлачити земљу из провалије. Да, ми смо били у провалији…

Тамо 1991-ве…

-Да, а били смо и крајем и средином 80-их. Тада су на власти били комуниста, а ми смо били у провалији. И 90-их смо били у провалији. Ето, хвала Богу, провалију смо видели. Али, била су и гора времена. Сада, хвала Богу, ипак нисмо ни близу провалије. Да, имамо озбиљне проблеме у економији. Али, такве проблеме имају у целом свету. И у Европи, и у Сједињеним Државама. Зато се треба чувати неодмерених изјава јер њима помажемо оним страним силама које би да одстране нашег председника од власти.

Прочитајте још:  ЈАЧИ И ЈЕФТИНИЈИ ОД С-300: Ево који ракетни систем Кина нуди Србији! (ВИДЕО)

ПУКЛА БРУКА У МОСКВИ: Руски милионер и Путинов пријатељ открио Обамину тајну!  

КУСТУРИЦА УПОЗОРАВА: Ово је припрема за рат, циљ је нестанак Српске!

ПРЕВРЋЕ СЕ У ГРОБУ: Нацистичке заставе освануле на Черчиловој палати! (ФОТО)

Извор: Факти