Познати амерички економиста Доналд Ласкин, директор за инвестиције компаније ТрендМацро, јавно је сугерисао државно-војном врху САД да организује „потпуну поморску блокаду Венецуеле“.

Додатно је нагласио да је таква блокада неопходна да Сједињене Државе не би дозволиле Русији да „спаси Николаса Мадура“:

– Ако смо настројени озбиљно, постоји само једно место где се са Русијом можемо сударити поводом Венецуеле. То су – међународне воде. Зато морамо размислити како да поновимо карипску кризу из 1962-ге. Не смамо се задвољити само казеним мерама против банака. Потребна је права, физичка блокада. Морамо поставити ратне бродове око Венецуеле и објавити да ништа нећемо пустити ни да прође према Венецуели ни да из ње изађе. Па да видимо коме ће овога пута првом попустити живци“.

Ласкин је у овом контексту оценио да ситуација поводом Венецуеле личи на геополитичку шаховску партију у којој САД Венецуелу лишавају дотока новца, а Русија се меша и „новцем запушава рупе“.

Ласкин је својима такође указао да Москва не обраћа пажњу на америчке санкције уведене против Венецуеле. Па додао:

– Данас смо сазнали да су Руси отворили специјалну банку која ће бити недодирљива за наше санкције. То може изгледати овако. Ми против њих уведемо санкције и саопштимо: „Нова руска банка више не може пословати са САД (јер не поштује наше санкције против Венецуеле)“. А они нам поруче: „Баш нас брига, ви сте нам ионако непријатељи!“

Вашингтон је већ позвао оружане снаге Венецуеле да пређу на страну америчке марионете Хуана Гуаида.

Москва је то осудила и назвала „нечувеним мешањем“ у унутрашње ствари суверене и независне Венецуеле.

Kарипска криза је избила у октобру 1962. и била је изазвана постављањем америчког нуклеарног оружја у Турској. СССР је одговорио постављањем свог нуклеарног оружја на Kуби.

Тада је свет вероватно био најближе нуклеарном ррату између двеју главних нуклеарних сила.