„Америчке корпорације и финансијске институције спроводе брзу експанзију у Европи, користећи кризу у Украјини за своју корист“, рекао је секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев на састанку тог тела у уторак.

Између осталог, америчке фирме су “већ преузеле под своју контролу један сегмент европског тржишта гаса”, навео је он. Полупроводници и други високотехнолошки сектори европске економије од великог су интереса и за САД, рекао је он.

Русија је била примарни снабдевач Европе енергијом, посебно природним гасом, пре него што је украјинска криза бацила сумњу на будућност трговине. Следећи пример САД-а, ЕУ је увела разне економске санкције Москви, тврдећи да оне имају за циљ наплату за напад на Украјину и присиљавање Русије на повлачење. ЕУ је санкционисала руски угаљ и сирову нафту и изјавила да ће у наредним годинама у потпуности смањити руске испоруке.

Чак и пре непријатељстава, САД су вршиле притисак на европске нације да смање трговину са Русијом. Критичари кажу да је Вашингтон заинтересован да истера руски гас из Европе и заузме место са скупљим америчким течним природним гасом.

Званичник из Трампове ере једном је описао амерички производ као “молекуле слободе” јер је администрација захтевала да Немачка укине гасовод Северни ток 2. Пројекат, који је био у потпуности завршен и чекао само регулаторно одобрење Немачке, обустављен је након што је Русија покренула војну операцију у Украјини.

Оставите Коментар