Москва је – како се и очекивало – на једини могући начин одреаговала на изјаву америчког министра унутрашњих послова Рајана Зинкеа да САД могу организовати поморску блокаду Русије. Није са нивоа ни Владимира Путина нити устима министра одбране Сергеја Шојгуа, али је Вашингтону послата муњевита опомена.

Утицајни руски сенатор Алексеј Пушков, који се ресорно бави спољном политиком и важи за експерта-американолога, поводом Зинкеовог испада је написао на Твитеру:

„Шеф МУП-а Сједињених Држава Зинке оптужио је Русију да намерава да испоручује енергенте на Блиски исток (!?) и запретио нам поморском блокадом. Осим што је то чиста глупост, америчка блокада Русије је по међународном праву равна објави рата. Понекад је уста заиста боље користити за жвакање него за говорење!“

Посланик у Државној Думи Михаил Шеремет поручио је Зинкеу да мало чита историју:

„Русија није земља коју је могуће тек онако блокирати, изгазити или задавити. Ми никада нисмо нападали, али умемо да заштитимо своје интересе. И тако да ће вам пресести. Зато читај историју, за сваки случај“.

Његов колега Франц Клинцевич био је још директнији, поручивши Зинкеу:

„Русија, извините, није Хондурас. Покушај блокирања наших бродова претвориће се у велики скандал јер и Русија има моћну ратну флоту. А такав скандал није потребан ни Сједињеним Државама ни Русији“.

Клинцевич је изнео претпоставку да Вашингтон преко Зинкеа покушава да омекша позицијер Москве пред преговоре о блискоисточној енергетској ситуацији, па поновио упозорење: „Зауставите се, то се ничим добрим не може завршити“.