Русија је искористила занимљиву економску тактику, „окренула све око малог прста“ и за неколико дана зарадила више од 20 милијарди долара. Вратила је око 30% дионица под држсвни монопол. „Путин је преварио и ЕУ и Америку и то како! Пред очима целог света играо је све као по сату”, преноси Форбес.
Раније је део деоница енергетских компанија припадао страним инвеститорима, Американцима и Европљанима, што значи да готово половина прихода од индустрије нафте и плина није ишла у руску благајну, већ на рачуне „финансијских ајкула“ из Америке и Европе. Услед војне операције у Украјини, рубља је почела нагло да пада, али Централна банка није учинила ништа да подржи рубљу. Било је чак и гласина да Русија једноставно нема резерву валута за подршку курсу рубље.
Ове гласине и Путинове изјаве да је спреман и да ће заштитити руско говорно становништво Украјине, довеле су до великог пада цена деоница руских енергетских компанија, а „финансијске ајкуле“ су почеле да стављају деонице на продају. Путин је чекао целу недељу и само се смешкао на конференцијама за новинаре, а када је цена пала испод основне, дао је команду да се истовремено комплетно откупљују акције од свих Европљана и Американаца“, преносе руски медији.
Док су ове „финансијске ајкуле“ схватиле да су преварене, већ је било прекасно: акције су биле у рукама Русије. Не само да је Русија ових дана зарадила више од 20 милијарди долара, већ је вратила и деонице својих компанија Русији. Сада приходи од нафте и гаса неће ићи у иностранство, већ ће остати у Руској Федерацији, рубља расте сама од себе, и нема потребе да се руске златне и девизне резерве троше да би се то покривало.
Према Форбсовом издању, „финансијске ајкуле“ Европе остале су празних шака . За кратко време Русија је купила деонице које доносе милијарде долара будзашто и оставила их без прихода од нафте и плина.” Никада у историји берзе није било овако бриљантне операције, пише овај портал.

2 KОМЕНТАРА

Оставите Коментар