У ЧЕТИРИ региона на западу Русије почеле су војне вежбе, саопштила је прес-служба Западног војног округа.

„Око 3.000 војника гардијске Краснознамењске комбиноване армије Западног војног округа започело је борбену обуку на војним полигонима у Вороњешкој, Белгородској, Брјанској и Смоленској области“, наводи се у саопштењу.
Војници Висленске и Јелнинске моторизоване дивизије увежбаваће борбену усклађеност и савладаће нове методе и тактике за извршавање задатака.
„Главни фокус тактичких вежби биће на извођењу вежби контролног гађања из стрељачког оружја и наоружања оклопних возила, организовање маршева уз активно деловање диверзантско-извиђачких група ‘противника’ и опремање упоришта“, истиче прес-служба.

Маневри ће се завршити тренажном борбом са фазом борбеног гађања. Посаде оклопних возила БМП-2 и тенкова Т-72Б3 гађаће мете које имитирају људство и технику условног противника на удаљености до 1.200 метара.
У вежбе ће бити укључено 300 јединица војне технике као и стандардно стрељачко оружје.

Стејт департмент тражи објашњење

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс рекао је да америчка администрација очекује да ће Русија у оквиру деескалације ситуације око Украјине пружити објашњења у вези са вежбама на западу земље.

„Сматрамо да би у овом случају деескалација подразумевала повратак руске војске у касарне, разјашњења у вези са тим маневрима или њихово обустављање, као и враћање тешког наоружања тамо где је обично складиштено“, рекао је Прајс, истичући да напредак у руско-америчким преговорима о безбедносним питањима захтева „атмосферу деескалације“.

Подсетимо, 10. јануар у Женеви су одржани преговори Русије и САД о руским предлозима за безбедносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски предлози бити разматрани 12. јануара на савету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС-а у Бечу.
Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар