У тренутним условима, ништа не гарантује безбедност државе, као ваздушна одбрана. Искуство агресије на Србију, Авганистан, Ирак, Либију и Сирију учи нас да искључиво земље које располажу модерним системима противваздушне одбране могу да воде независну политику.

Међутим, не треба мислити да је само батерија С-400 довољна за то, као што се може видети у многим српским медијима. Да би се обезбедила потпуна противваздушна одбрана, потребна је вишеслојна заштита. Према анализи руског Балканиста, то значи да је поред С-400 (систем противракетне одбране дугог домета) и „Панцир” систем противракетне одбране кратког домета) такође неопходан систем средњег домета и у том погледу Бук-М3 би био идеална опција за Србију. Међутим, све то кошта много новца: две дивизије С-400 коштале би земљу милијарду евра (за Србију две дивизије не би биле довољне, мада би сигурно имале снажан одвраћајући ефекат).

На Западу је завладала забринутост

Треба напоменути да је реална могућност Србије да набави руске системе противваздушне одбране дугог домета изазвала забринутост у Вашингтону. Тако је Матју Палмер, специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан је у интервјуу за македонске медије изразио забринутост да ће се Београд одлучити на куповину руског оружја: „Да, помало смо забринути због могућности размештања руског оружја у Србији и чињенице да је Београд заинтересован да их набави. То би могло довести до увођења санкција Србији. Надам се да ће се наши српски партнери тога сетити “, рекао је Палмер убрзо након руско-српских вежби.

Ако узмемо у обзир да међународне финансијске институције прогнозирају да ће привреда Србије ове године пасти за три процента услед пандемије коронавируса, очигледно је да ће се куповина оружја у будућности смањити. Међутим, очекује се да ће следеће године стопа раста српске привреде порасти за чак 7,5%. У овом случају, постоји реална могућност да Србија коначно заврши стварање система противваздушне одбране куповином руских система противракетне одбране кратког, средњег и дугог домета. Иначе, зашто српска војска учествује у заједничким вежбама с Русима и упознаје се са С-400, а америчке дипломате прете Београду санкцијама?

У октобру прошле године, потпредседник владе Русије Јуриј Борисов рекао је да је Србија наручила пакет у вредности већој од 600 милиона долара и приметио да, ако узмемо у обзир величину војске, ниједна земља нема такав пакет. Томе треба додати да српски војни персонал такође пролази обуку на руским војним универзитетима. Све горе наведено јасно указује да је између руске и српске војске успостављено истинско стратешко партнерство, које ће тек бити ојачано у наредним годинама.

4 KОМЕНТАРА

  1. Šta če Srbiji rakete dugoga dometa ! Da ne bi obarale možda avione u drugim zemljama ? Našto se vi spremate ? Oćete izgleda da ratujete ! Može ! Samo znajte , da Rusi neće u vatru usred Europe ! U stvari , možete nabaviti sve , NATO vas uništi u času keks ako hoće !

  2. koliko znam nato razmesta oruzje prema rusiji i Srbiji tako na tkz kosovu, tkz makedoniji, tkz bosni, hrvatskoj, bugarskoj, rumuniji, ukrajini??! zasto rusija en bi imala pravo da postavi svoju odbranu od povampirenih fašista koji su nas 1945-te saveznicki bombardovali, tko da je recimo tadasnji njujork tajms opisao: ono sto nisu nemci uspeli da sruse i uniste u beogradu i Srbiji , srusile su saveznicke snage sa americkim bombarderima ruseci civilne ciljeve

Оставите Коментар