“Историјски опис одежде и оружја Руске војске“ (Историческое описание одежды и вооружения Российских войск) је вишетомно дјело и најобимнији рад у историји руског издаваштва са јединственим приказом руских војних снага од 862. године до времена цара Николаја I и његовог вишетомног објављивања које је трајало 20 година – излазило је у Петрограду (данас Санкт Петербург) од 1841. до 1861. године. Издања су штампана у двије варијанте: скупа – са дјеломично илустрацијама у боји и на скупоцјеном папиру и јефтинија – са црно-бијелим илустрацијама.

Хусар Сербског пука од 1741. до 1761. / Историческое описание одежды и вооружения Российских войск

Почетак рада на овом захтјевном дјелу односи се на 1830. годину када је по наредби цара Николаја I задатак организовања описа униформи и опреме руских оружаних снага додијељен једном војном администратору (генерал-потпуковник П.А. Клейнми́хель). Он је тада формирао посебан комитет за састављање историјског описа униформи и наоружања руске војске. Касније ће бити формиран и специјални департман при Војном министарству под руководством пуковника И. Г. Бибикова. У току рада, чланови овог департмана истраживали су архиве Војног министарства и друге историјске архиве.

Историјски опис одежде и оружја руске војске, прво издање 1841.

Ова публикација је до данашњег дана један од најпопуларнијих извора информација о историји војничких униформи. Богато илустрована она садржи подробан опис војне и цивилне одјеће, униформе, оружје, заставе разних војних јединица, грбове и др.

Насловна страна првог тома

На сајту Руске државне библиотеке могу се наћи електронске копије појединачних томова „Историјског описа одежде и оружја руске војске“ из различитих година њихових издања. Види: Фонд електронских докумената Руске државне библиотеке

У дијелу у ком се приказују хусарски пукови ангажовани у руској војсци, дати су цртежи и српских хусара. Српски Хусарски пук (Сербский гусарский полк) је коњичка јединица која је постојала у руској царској армији од 1724. до 1785. године. 1724. године на подручје Украјине доселило се око хиљаду Срба. Тада је формирана Српска команда, која је 1727. године преформирана у Српски хусарски пук. Овај пук је престао постојати под српским именом између 1783. и 1785. године када је ушао у састав Олвипољског хусарског пука.

Српски хусари

Редов Сербског хусарског пука од 1762. до 1776. / Историческое описание одежды и вооружения Российских войск

Српски хусари

Унтер-официр и обер-официр Сербског хусарског пука од 1768. до 1776. / Висковатов В.В. “Историческое описание одежды и вооружения Российских войск“

Унтер-официр Сербског хусарског пука / УНТЕР-ОФИЦЕР Сербского Гусарского полка, с 1776 по 1783 г. (Висковатов В.В. “Историческое описание одежды и вооружения Российских войск“)

Грбови хусарских пукова на ком је приказан и грб Сербског хусарског пука (Гербы Полевых и поселенных Гусарских полков, с 1776 по 1783 г.)

Остале илустрације можете погледати овдје

Сања Бајић

Извор: rasen.rs