Стратегија опстанка људи као врсте тренутно води уништавању природних станишта, тако да је потребна промена стратегије уколико желимо да спасимо себе и планету и избегнемо будуће пандемије.
Ово упозорење изрекла је Марија Воронцова, учесница конференције УН-ове Kонвенције о добробити животиња и биодиверзитета.

„Према виролозима, ако човечанство у свом суочавању са KОВИД-19 као врста не промени стратегију живљења и преживљавања, за две године ће доћи до друге пандемије. Постоји пуно вируса и они су нови за људе, а када је вирус или паразит нов, обично је врло опасан и смртоносан за човека. Ако не редефинишемо нашу стратегију као врсту, пандемије ће се наставити. Након ове пандемије, морамо схватити како ћемо одржавати и утицати на своје окружење“, рекла је Воронцова.

Напоменула је да човек има огроман утицај на све екосистеме.

Шуме алги које су јасле за многе морске врсте бескичмењака и риба, почињу да нестају. Највероватније се то догодило јер је море постајало топлије, и то ће се наставити. Риболов у дубоком мору се активно развија, рибе се изловљавају, а створења која живе у дубинама океана су пред уништењем”, објаснила је.

Воронцова је приметила да су многа лежишта ретких метала одавно откривена на океанском дну.

“Постоје лежишта кобалта, мангана и других метала које се користе за производњу мобилних телефона и електронским уређајима и ове године би требало да се издају дозволе за експлоатацију на појединим локацијама”, рекла је Воронцова.

Појаснила је да већ постоје машине које ће бушити дно у дубину од 4-5 км, а затим ће се ископани садржај преносити на бродове.

“Међутим, дно на таквој дубини је врло мекано, што значи да ће се са таквом производњом у океану замућивати океанско дно што ће дефинитивно утицати на живе организме и температуру океана”, рекла је Воронцова.

Подсетила је да због интензивног узгоја и на копну долази до исцрпљивања земљишта. Пољопривредне технологије су фокусиране на монокултуре, користец́и велики број минералних ђубрива и пестицида.

“Узмимо пример плантаже палми. Kрче тропске шуме због њих, а као резултат тога, на овим територијама се појављују глодари који се хране палминим орахом. Због тога су почеле да се множе змије отровнице које се хране глодарима, па радници не смеју на плантаже. Све то уместо да остану прашуме. Монокултура је нестабилан систем“, упозорила је Воронцова.

По њеном мишљењу, човечанство мора да промени своју паразитску стратегију у односу на природу, да се одлучи за симбиозу, али за то морамо одабрати другачију стратегију за људе као врсту, уверена је Воронцова.

(Информер)

3 KОМЕНТАРА

  1. Da su ljudi slušali Indijance danas bi svet izgledao mnogo drugacije i lepse.Ne bi smo imali mobilne i kompjutere kao ni mnoge sruge savremene stvari ali bi imali razvijen,zdrav i dugacak zivot tj suzivot sa prirodom zivotinjama i biljlkama.Neko će reći a medicina?Medicina savremenog drustva i jeste opasnost a sve sto je potrebno za lecenje nalazi se upravo u zdravoj prorodi a ne u labaratorijama.Čovek je sam izabrao samounistenje i tu povratka odavno nema…

    • TO SU TOKOVI KOJI NISU MOGLI DA SE ZUSTAVE , JEDNOSTAVNO NAMETNU SE POJAVOM TEHNOLOGIJE KOJA TEZI KA NAPRETKU IZ DANA U DAN . TEZI SE KA BOLJEM ZIVOTU ,KONFORNIJEM I TO SVE SKUPA STVARA SISTEM U KOME SE STVARAJU BOGATE ZEMLJE SA ENORMNO BOGATIM POJEDINCIMA , KOJI BOLUJU ODNEIZLECIVE BOLESTI ZVANA POHLEPA…ONI BI DASADA I SVETOM VLADAJU …NA DALJE SKLAPAJTE SAMI KOCKICE ,NIJE TESKO.

Оставите Коментар