Запад се на предстојећим преговорима о гаранцијама безбедности са Русијом неће извући са празним речима, јер Русија жели да добије озбиљне гаранције безбедности од Америке и НАТО, рекао је заменик руског амбасадора при УН Дмитриј Пољански, наглашавајући да то није ултиматум.

Према његовим речима, забринутост Москве је сасвим основана јер се НАТО приближио њеним границама а не обрнуто, преноси Спутњик.

– Ми се залажемо за принцип недељиве безбедности – за то да безбедност једне државе не може бити постигнута на рачун безбедности других. То је кључна ставка бројних докумената потписаних почетком и средином 90-тих година. Желимо да се вратимо том духу… Веома смо конструктивни, али мислим да се наше колеге неће извући са некаквим ”бла-бла” како каже Грета Тунберг – рекао је он новинарима.

Припрема преговора је у току, али су неопходна нека прецизирања.

Kако Спутњик наводи, западни медији су објавили, позивајући се на извор у Белој кући, да би преговори Русије и Америке могли да буду одржани 10. јануара у Женеви, консултације Русије и НАТО два дана касније, а затим, 13. јануара, био би одржан и састанак представника Русије и ОЕБС.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО на исток.

Документа су већ предата Вашингтону и његовим савезницима.

У једној од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине.

Kако је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.

Оставите Коментар