РУСКИ генерал-пуковник Сергеј Рудској, начелник Главне оперативне управе Генералштаба, изјавио је да војници и официри НАТО-а већ учествују у рату у Украјини као тобоже плаћеници.

Они управљају комплексима ПВО, оперативно-тактичким ракетама, као и вишецевним бацачима. У интервјуу главном руском армијском листу „Краснаја звезда“, генерал Рудској је рекао да војници НАТО-а учествују и у нападима јуришних јединица украјинске војске.

Кад је украјински војни врх прошле недеље послао као појачање у одбрани Авдејевке војну елитну бригаду екстрeмних националиста Азов, са њима су били плаћеници из Канаде.

Колико их је погинуло у тој ратној авантури тек треба да се утврди. Поменути руски генерал потврдио је оно што у земљама НАТО-а и не скривају – да њихови инструктори непосредно припремају војнике украјинске војске. Уосталом, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је 15. фебруара да је Алијанса одлучила да у Пољској организује центар за обуку где ће се украјински војници припремати заједно са колегама из земаља НАТО.

Посебно је Сергеј Рудској објаснио да грађане Украјине Американци користе као „топовско месо“ у реализацији америчких геополитичких амбиција глобалне доминације. – Опасности које сада постоје пред Русијом нису ништа мање од оних у периоду од 1941. до 1945. – казао је он.

Неспорно је да украјинска војска добија од Запада артиљерију далеког домета, ракете као и сву потребну обавештајну информацију стечену помоћу сателита и шпијунских авиона и дронова која непрекидно стиже украјинском руководећем кадру.

На другој страни, немачки канцелар Олаф Шолц је 17. фебруара, на Минхенској конференцији о безбедности, још једном поновио да Немачка и друге чланице НАТО-а неће слати своје војнике у Украјину, јер не желе директан сукоб са Русијом. Пензионисани амерички дипломата Метју Брајза поручио је, 20. јануара, да чланице НАТО-а ипак могу одвојено да пошаљу своје војнике у Украјину. Слично је, 16. јануара, рекао и познати професор чикашког универзитета Џон Миршајмер да и Американци могу да пошаљу своју војску у Украјину, ако тамошња не буде успевала да задржи продор руске армије на Запад.

Руска војска са посебним ентузијамом тражи где се налазе страни плаћеници и те базе и места смештаја гађа дроновима и ракетама. Тако је саопштено да су високопрецизним ракетама гађана места у Харкову где су били страни плаћеници. У Москви тврде да су ликвидирали око 60 плаћеника. Министарство одбране Русије саопштило је у понедељак да је велика коксара у Авдејевки потпуно под контролом руске војске, а очишћен је и већи део града.

Намерачили се на Азов

ВЕЛИКУ грешку украјински војни врх направио је кад је у Авдејевку послао као појачање бригаду украјинских ултранационалиста Азов, јер су тако још више мотивисали руску војску да гања неонацисте истетовиране нацистичким обележјима. У разговору са ратним репортерима, руски војници су отворено говорили да су се намерачили за одлучујућу битку са „азовцима“. Међутим, кад су видели да су им мале шансе да сачувају Авдејевку, бригада Азова дала се у бекство.

Оставите Коментар