Руски плаћеници стигли су ових дана у Венезуелу како би бранили председника Николаса Мадура, пише Ројтерс.

Један Ројтерсов саговорник наводи гласине о чак 400 плаћеника, међутим, други извори говоре да је реч о мањим групама.

Последња је, како се наводи, најпре доелтела до Кубе, а одатле до Каракаса. Притом, за Кубу наводно није кретала са руске територије, мада постоје и опречне информације о летовима руских авиона до Каракаса, али они се не могу повезати са наводним доласком плаћеника.

Званични став руских власти је да немају никакве информације о таквим плаћеницима, али Реутерсови извори говоре да је реч о појединцима повезанима с фантомском компанијом Вагнер, без познате адресе, броја телефона или неких службених података, а која наводно регрутује стотине бивших руских војника, већином специјалаца који су ратовали у Сирији и Украјини.

Ову информацију је на свом Твитер налогу поделио чак и Карл Билт, бивши високи представник у БиХ.

Руско министарство одбране и министарство за информисање Венецуеле нису одговорили на питања, а портпарол Кремља Дмитриј Песков је само кратко прокоментарисао: „Немамо такве информације“.

Један од двојице анонимних руских извора, који је близак Вагнер групи и борио се у сукобима у иностранству навео да да су први пут стигли пре предсједничких избора у мају 2018. године, али је друга група стигла „недавно“.

https://youtu.be/BqVTpgAYP-Q

На питање да ли је распоређивање било повезано са заштитом Мадура, извор је рекао: „То је директно повезано.“