ПОДМОРНИЦА специјалне намене Белгород, која ће носити подводне дронове „Посејдон“, почела је данас своју службу у руској морнарици, саопштило је предузеће „Севмаш“.

Свечана церемонија потписивања потврде о пријему и преноса одржана је у фабрици у Северодвинску. Присутно је било руководство Министарства одбране, Ратне морнарице, управа Архангелске области и Северодвинска, као и представници бродоградилишта.

Како је истакао главнокомандујући руске Ратне морнарице Николај Евменов, приликом конструисања брода примењена су напредна научна достигнућа и најновије технологије изградње-

– Подморница“ Белгород „отвара нове могућности за Русију у спровођењу различитих задатака, омогућава спровођење научних експедиција и спасилачких операција у најудаљенијим пределима океана. Ово је резултат рада бродоградитеља „Севмаша“, инжењера и пројектаната „Централног конструкторског бироа Рубин“, специјалиста Ратне морнарице, радница предузећа из целе Русије. Задатак изградње подморнице Белгород је завршен. Посади желим успешну пловидбу и седам стопа испод кобилице – рекао је Јевменов.

Вишенаменска нуклеарна подморница Белгород је пловило пројекта 949А Антеј, који је посебно за систем Посејдон редизајниран у пројекат 09852. Подморница је поринута у априлу 2019. године. Носач „Посејдона“ биће и нуклеарна подморница Хабаровск, али су све карактеристике овог пловила војна тајна.

Развој Посејдона први је открио председник Владимир Путин у поруци Федералној скупштини 2018. Према његовим речима, такви дронови могу да буду опремљени и конвенционалним и нуклеарним оружјем, што ће им омогућити да униште различите циљеве, укључујући групе носача авиона, обалска утврђења и инфраструктуру.

Оставите Коментар