Храм васкрсења Христовог главни је Храм Оружаних снага Руске Федерације, а управо на то место пренет је и грумен српске земље.

Храм је подигнут поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату у војном парку „Патриот“ крај Кубинке, на месту где је совјетска војска зауставила нацисте и покренула контраофанзиву на непријатељске снаге, које је постало и линија одбране Москве. Изграђен је на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа за мање од 600 дана, а посвећен је ратним подвизима руског народа у свим ратовима који су задесили Русију.

Црква је заједно са крстом висока 95 метара и трећа је по величини у Русији, после московског Храма Христа Спаситеља и петербуршког Исакијевског сабора, а може да прими и до шест хиљада верника.

Пропорције храма су симболичне — тамбур главне куполе је пречника 19,45 метара, што симболише годину када је рат завршен — 1945, а мања купола је висока 14,18 метара, што указује на 1.418 дана и ноћи, колико је рат трајао.

Висина мандорле је 11.694 метра, а толико је учесника у Другом светском рату добило звање Хероја Совјетског Савеза. Пречник главне куполе износи 22 метра и 43 центиметра, док се на куполи налази осам отвора. Осмог маја 1945. године у 22 часа и 43 минута потписан је акт о капитулацији Немачке.

Око цркве се налази меморијални комплекс назван „Пут сећања“ дугачак укупно 1.418 корака. Ту се налази и грумен српске земље са гробља Ослободиоцима Београда, али је земља донета и из других европских држава, са места где су сахрањени совјетски војници који се након окончања Другог светског рата нису вратили у своју отаџбину.

Значајан део финансија за овај храм је обезбеђен путем донација народа, али и високих руских званичника. Међу донаторима је и српски режисер Емир Кустурица, а председник Русије Владимир Путин лично је финансирао израду главне иконе — Спас Нерукотворни. Лик Спаситеља је одувек био приказиван на заставама руске војске, а његова слика је постављана изнад капија војних утврђења.

Храм, изграђен у руско-византијском стилу, површине је 11 хиљада квадратних метара и има два нивоа. У горњем храму, поред древних светиња — икона из 18. и 19. века које обједињују духовно наслеђе Русије из неколико векова, могу се видети и мозаици који представљају сцене из војне историје Русије и значајне догађаје и битке Другог светског рата.

Степениште храма је изливено од гусеница немачких тенкова и другог претопљеног оружја заплењеног од снага Вермахта током Другог светског рата. Према речима руског министра одбране Сергеја Шојгуа, пењући се уз степенице храма, симболично се гази по оружју побеђеног непријатеља.

Доњи храм је посвећен Светом кнезу Владимиру, крститељу православне Русије и небеском заштитнику Руса.

Новинарка Спутњика Oливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

Оливера Икодиновић

Оставите Коментар