„Пре бих изабрао Путина него Јункера“ – став је Матеа Салвинија министра полиције и вице-премијера Италије.

Подпредседник владе Италије и тренутно најпопуларнији политичар у тој земљи Матео Салвини, недавно је изјавио да би волео да види Русију у ЕУ. То је само један у низу ставова лидера Лиге, а има доста тога да каже и о Путину и Јункеру.

Упркос растућој русифобији у Европи, САД и Kанади и ширењу мржње и стереотипа уперних против Руса у Европи је присутан и тренд растућег броја политичара који желе продубљивање сарадње са Руском Федерацијом, као што су Виктор Орбан, Марин Ле Пен и Матео Салвини.

Ауторитарно понашање еврократа у Бриселу, наметање закона државама чланицама, масовна цензура медија под изговором угрожене безбедности и „говора мржње“, удаљили су десницу у Европи од идеје Европске уније, а истовремено учинила сарадњу са Русијом све привлачнијом.

Лидер странке Лига, већ дуги низ година гаји про-руске ставове, па је тако 2015. године током заседања Европског парламента у Стразбуру дошао у парламент у мајици са ликом председника Русије Владимира Путина.

Салвини као поборник идеје националне демократије и повратка суверенитета, више пута је улазио у конфликте са Жан Kлод Јункером контраверзним вођом европске комисије.

Матео Салвини је тако октобра месеца поручио Жан Kлод Јункеру да је пијаница и да нема шта да разговара са њим.

На питање новинарке да прокоментарише последњу свађу коју је имао са Јункером, Салвини је одговорио „Парло соло цон генте собриа!“ у преводу разговарам само са људима који су трезни. Многи аналитичари виде овај потез Салвинија као потврду да је Италија спремна да напусти ЕУ и да их све мање интересују ставови еврократа у Бриселу.

На једној од конференција за новинаре лидер Лиге директно је рекао да када би имао избор између Јункере и Путина, да би увек изабрао Путина.

Прижељкује Русију у ЕУ и противи се уласку Турске

Званични Рим поручује да Турској није место у ЕУ, јер та земља нема ништа заједничко са Европским нацијама, али да је Русија добродошла као чланица ЕУ, јер дели историју и културу Европе.

Италијански потпредседник владе и према анкетама тренутно најпопуларнији политичар у Италији Матео Салвини одавно је познат као критичар турских настојања да уђу Еуропску Унију. Недавно је јавно изјавио да Турска „нема ништа заједничко са Еуропом“, и да никад не би требало да јој се дозволи приступање ЕУ.

Салвини је истовремено изјавио да би уместо Турске радије видео Русију као чланицу Еуропске Уније.

„Деценијама трошимо милијарде евра како бисмо убедили Турке да уђу у ЕУ, упркост томе што Турска нема никакве везе с Еуропом“, истакао је Салвини осврћућу се на чињеницу да Турска има само своје 3% терориторије у Европи, а 97% у Азији, као и да се радио о предоминантно исламској земљи.

„Уместо да подупиремо идеју турског уласка у ЕУ, искрено бих радије волео да видим Русију у еуропском друштву. Русија нам је пуно ближа по питању историје, културе, привреде и традиције.“

Салвини се осврнуо и на питање еуропских санкција Русији.

„Мој став је увек био јасан, санкције Русији су бескорисне, ако не и штетне за италијанску привреду и решавање проблема који постоје на нашем континенту.“

Оставите Коментар