Мајмунске богиње се не преносе лако, а примећено је да највише од ове болести оболевају мушкарци од 20 до 40 година, који су били у блиском контакту са другим зараженим мушкарцем, рекао је Тањугу вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер.

Он је истакао да уколико вирус и стигне у Србију, нема разлога за бригу, јер смртности од мајмунских богиња у Европи готово и да нема, а фармаколошка терапија је делује на адекватан и ефикасан начин.

Подсетио је да резервор за мајмунске богиње нису мајмуни, како се може претпоставити, јер ове врсте оболевају пођеданко као и људи, већ резервоар ове болести представљају многобројне врсте глодара које живе у западној и централној Африци.

Навео је да су се први људи заразили вирусом мајбунских богиња 70-их година, док је први случај код мајмунске врсте био 1958. године.

„Овај вирус не изазива никакве превелике проблеме код људи, пре свега зато што се тешко преноси. Значи није тако инфективан и врло мали проценат људи, од укупног броја особа која је била у контакту са оболелим, се разболи“, нагласио је Шеклер.

На питање који су симптоми и да ли има разлога за бригу, с обзиром на то да је манифестација ове болести на кожи „застрашујућа“, вирусолог је казао да се у обзир мора узети и једна необична околност, а то је да су сви оболели до сада мушкарци од 20 до 40 година старости.

Рекао је да је установљено да је одређени број тих мушкараца био у блиском контакту са другим оболелим мушкарцем, прецизирајући да „када каже у блиском контакту, мисли на хомосексуалце“.

Шеклер сматра да када се и ова чињеница узме у обзир тек онда има мање разлога за панику и страх, а, како је поновио, потврђено је и да се вирус тешко преноси.

„Највише што је до сада оболело људи, то је по пар стотина њих, најчешће у западном и централном делу Африке у њиховим здравственим условима, који нису ни упоредиви са европским стандардима рада здравствених институција“, рекао је Шеклер.

Истакао је да су многе ствари упитне када је реч о мајмунским богињама попут тога зашто у неким земљама има велики број заражених, док се у другим спорадично зарази по неколико мушкараца и додао да је кјучно питање зашто нема случајева заражених жена.

Објаснио је да вируси осталих богиња не праве никакву разлику по половима и навео је да је у афричким условима смртност од ових богиња износила око 11 одсто, а последњих година је смртност између три и шест одсто, при чему је смртност већа код млађих категорија – тежи облици болести су се појављивали код деце, код старијих не.

Такође, Шеклер је рекао и да вируси богиња врло слабо мутирају будући да је реч о ДНK вирусима, за разлику од короне која је РНK вирус.

Поручио је да од мајмунских богуња нема никакве посебне превентиве и да је довољно да се људи „нормално понашају“, како би се заштили од овог вируса – водити рачуна о хигијени, прати руке и избегавати контакт са зараженима.

„Kод богиња је добро што је болесник заразан тек када се појаве симптоми. Инкубација може да траје од пет до 14 дана, а када се појаве симптоми та особа је јако инфективна, јер из сваке красте излазе милиони честица вируса“, казао је Шеклер.

Сматра да ако мајмунске богиње дођу у Србију, „ништа неће променити животе милиона Срба, уколико се појави један или два случаја оболелих“.

Додао је да у целој Европи нема смртних случајева са једне стране, док са друге, постоји добра потпорна терапија и антивирусни лекови који умањују умножавање вируса, и поновио да нема разлога за бојазан.

У Израелу откривен први случај
Израел је данас пријавио први потврђен случај мајмунских богиња, за које званичници очекују да ће бити сузбијене.

Реч је о мушкарцу у 30-им годинама који се вратио са путовања по западној Европи, наводи Тел Авивски Сураски медицински центар – Ичилов, где се оболели налази у карантину, пренео је Ројтерс.

Оболели има благе симптоме болести.

Израелски министар здравља Ницан Хоровиц рекао је да би могло да буде купљено неколико стотина вакцина, углавном за медицинско особље које лечи потенцијалне пацијенте, како би се спречила даља инфекција.

„Ово није пандемија, то није ништа слично корона вирусу“, рекао је он за Н12 њуз.

Хоровиц није изнео детаље о вакцини, али, како наводи Ројтерс, вакцина против великих богиња такође може да пружи заштиту од мајмунских богиња.

Оставите Коментар