Тврдње о томе да присуство НАТО-а доприноси јачању регионалне безбедности су илузија, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије као одговор на „Митове о односима Русије и Алијансе“ које је објавио НАТО.

„Треба се присетити последица НАТО бомбардовања Југославије, уништавања либијске државности. Последњи пример је Авганистан. Двадесетогодишње присуство контингената НАТО-а у Авганистану, затим њихов нагли ‘бег’ нису остварили ниједан од планираних циљева. Ситуација се само погоршала“, констатује руско МИП.

Према мишљењу руске стране, НАТО циљано „тестира чврстину“ Русије слањем војних бродова и авиона у зоне у непосредној близини њених граница, приморавајући Москву да реагује.

„Притом, наше мере реаговања су адекватне, сразмерне и уздржане“, наглашава се у саопштењу.

Коментаришући тврдње да Москва наводно провоцира ескалацију ситуације на граници са Украјином, Министарство спољних послова наглашава да су акције Русије искључиво одбрамбене природе.

„У последње време примећујемо значајно повећање војног присуства НАТО-а у црноморском региону. Учестале су посете ратних бродова са ракетним наоружањем, летови америчке стратешке авијације, одржавају се велике војне вежбе, укључујући и непланиране. Практично сваке недеље наша средства за објективну контролу идентификују преко 50 извиђачких авиона и беспилотних летелица које крстаре дуж наших граница“, подсећа руска страна.

Реагујући на оптужбе да Русија наводно „повећава војно присуство у Украјини“, алудирајући на акције Русије на Криму, Москва подсећа да је Крим део Русије, те да се руске Оружане снаге тамо налазе на законитој основи.

Такође Министарство констатује да је читава колективна одбрана НАТО-а концентрисана на „источном крилу“.

„Очигледно Алијанса нема других проблема. Тероризам, безбедносне претње из других региона немају исти значај као опасност која наводно долази од Русије“, наводи се у објави.

МИП Русије истиче да је „неконтролисано ширење Алијансе“ праћено размештањем војне инфраструктуре на тим територијама, а она се користи за поткрепљивање конфронтационе реторике НАТО-а и „потенцијално може бити употребљена за брже пребацивање тешке војне технике и трупа оружаних снага – земаља Алијансе на границе Русије“.

„Ширење Алијансе појачава тензије. НАТО оптужује Русију за војну активност у контакт-зонама. Али те зоне су се појавиле управо услед ширења НАТО-а“, подсећа Министарство.

Русија на крају поручује да није ништа учинила да погорша односе са НАТО-ом, те да је кривица за њихову деградацију у потпуности на Алијанси.

Оставите Коментар