Албанци су на самит дошли са максималистичким захтевима и ако су они смисао свега, сваки даљи разговор је потпуно бесмислен. Ми смо спремни за разговоре, али не прихватамо никакве ултиматуме и наређења. Тешки дани су пред Србијом, бићемо изложени великим очекивањима наших европских партнера, али борићемо се и сачуваћемо нашу државу.

То је јуче поручио председник Александар Вучић после видео-самита о Косову, чији су домаћини били шеф француске државе Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, а на којем су учествовали и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Ђосеп Борељ и премијер привремених институција у покрајини Авдулах Хоти.

После разговора који су трајали дуже од сат, председник је открио да су представници Приштине на сто ставили пет захтева: очување територијалног интегритета Косова, очување Устава и уставне организације Косова, трајно узајамно признавање, а не модел две Немачке, чланство у УН, и да друге европске земље признају Косово. Осим тога, како сазнајемо, премијер лажне државе Хоти затражио је укидање Резолуције 1244. Тек након тога, Приштина је спремна да се бави питањем несталих и ратне штете.

Фото: novosti.rs

Вучић, који је разговарао са кључним људима ЕУ из резиденције наше амбасаде, рекао је да су Макрон и Меркелова били коректни, да разумеју позиције Србије и да наша страна није била изложена притисцима, али је подсетио да су обе земље признале независност Косова.

Навео је и да ће Немачка и Француска изаћи са својим заједничким, председничким саопштењем, „пошто је било ствари око којих нисмо имали исто виђење“. Појаснио је да је за нас била спорна већ прва тачка, односно да је српска страна инсистирала да то буду разговори Београда и Приштине, а не Србије и Косова, јер Србија не признаје самопроглашену косовску независност.

  • Меркелова и Макрон су искусни политичари који знају шта је могуће и реално, а шта није. Једно су жеље, а једно је стварно и озбиљно разумевање политичке ситуације. Трудио сам се да на храбар, рационалан и прагматичан начин одговорим на захтеве и „списак лепих жеља“ албанске стране. Верујем да су Меркелова и Макрон то разумели. У сваком случају, морамо да научимо да разговарамо са онима који не живе у реалности.

Шеф српске државе навео је и да је европским званичницима поручио да је Београд спреман да разговара о свим малим корацима који би поправили односе народа, проток људи, робе и капитала.

  • Тежак пут је пред Србијом, али неће бити лако ни онима који мисле да Србији могу да узму све, а да она не добије ништа. Људи не треба да брину. Наша делегација је била веома добро припремљена за овај састанак. На конференцији сам навео шта је све Србија спровела из Бриселског споразума и нагласио да Приштина није успела ни једину обавезу да оствари, а то је Заједница српских општина. Не знају како да изађу из тога.

НЕКИМА У ХРВАТСКОЈ СМЕТА ЈАКА СРБИЈА

Свакоме ко на успешан начин води Србију, неки у Хрватској желе пропаст – прокоментарисао је Вучић констатацију новинара да су протести претходних дана у Србији главна тема у Хрватској и тамошњим медијима, који пишу и да војска наводно није послушала наређења у вези са протестом.

  • Како је војска одбила послушност? То су измишљотине о употреби 63. или 72. падобранске бригаде. Никада их нећемо употребити у било каквим унутрашњим немирима, нити је то било коме падало на памет. Увек сам срећан када се Хрвати радују и када верују у српску несрећу. Онда ми је јасно да имају проблем са успехом Србије који је већи од њиховог – рекао је председник. Додаје да ће појединци навијати за свакога, само да би се Србија срушила:
  • Смејем се свим тим лажним вестима. Читам и да је Андреј Вучић био у Председништву, а то су све лажи до лажи, хибридни рат бесмислицама. Излазили су са хиљаду других лажи, подметали су Слобу Робију као великог пољопривредника…

САОПШТЕЊЕ ЛИДЕРА НЕМАЧКЕ И ФРАНЦУСКЕ: КЉУЧНА НОРМАЛИЗАЦИЈА ОДНОСА

Нормализација односа Београда и Приштине веома је важна за безбедност и стабилност у региону и од великог је значаја за њихову европску перспективу, и зато ће Француска и Немачка наставити да подржавају две стране и ЕУ у проналажењу решења.

Ово је порука из заједничког саопштења које су потписали Макрон и Меркелова. У тексту се најављује да ће преговори почети 12. јула, најпре видео-конференцијом двеју страна, а да ће 26. јула бити одржан састанак у Бриселу. Како је наведено, Макрон и Меркелова су спремни и да поново организују самит попут јучерашњег, ако то буде било потребно, у неком каснијем периоду. Преноси се и да су се Вучић и Хоти договорили да наставе дијалог, који је прекинут у новембру 2018. године, као и да ће „продубити напоре у бројним пољима у оквиру Берлинског процеса, као важну меру успостављања поверења“.

На крају, Макрон и Меркелова „охрабрују председника Вучића и Хотија да наредних месеци постигну суштински напредак у преговорима“.

Д. М. – Г. Ч.

Оставите Коментар