Медији су пренели информацију да су тужилац и истражни судија приштинских власти боравили у Финској са намером да разговарају с хашким осуђеником бившим генералом Војске Југославије Небојшом Павковићем, али да је он то одбио наводећи да је држављанин Србије од које ће тражити заштиту.

У тексту се говори о наводном плану Приштине да Павковића након одслужене две трећине казне Финци ухапсе по косовској оптужници и да га испоруче Приштини како би му онда они поново судили за иста дела.

Наводи се да је Павковић правоснажно осуђен 2014. на 22 године затвора за ратне злочине почињене на Косову и Метохији током 1999. године. Проглашен је кривим као тадашњи командант Треће армије ВЈ по свих пет тачака оптужнице – за присилно премештање, депортације, убиства и прогон албанског становништва с Косова у првој половини 1999. године и казну сада служи у Финској.

Павковић се предао суду 2005. године, а на основу правила Хашког трибунала осуђени могу да траже превремено пуштање на слободу након што одслуже две трећине казне.


А.М.

1 KОМЕНТАР

  1. Ако то не дај БОЖЕ Финци уарде Павловићу прекинути
    дипломатске односе са финском и послати војску на Космет

Оставите Коментар