ЈЕДНОГ дана ће се Албанија дефинитивно ујединити – пушком и барутом или референдумским кутијама.

Ову претећу поруку преко друштвених мрежа послао је функционер „Самоопредељења“, партије приштинског премијера Аљбина Куртија, Фидан Адеми.

Адеми, који је представник локалне власти у Косовској Митровици, о уједињењу Косова са Албанијом, како преноси „Косово онлајн“ говорио је и током боравка у Станчићу, селу близу границе са Македонијом.

Ново звецкање оружјем из Куртијевог табора стиже у тренутку када он покушава да консолидује власт, истовремено гурајући клипове у точкове дијалога са Београдом. У нестабилној политичкој ситуацији у јужној српској покрајини, све чешће се потеже са најавама стварања „велике Албаније“.

Одговарајући на овај испад, директор Канцеларије са Косово и Метохију Петар Петковић, упитао је Куртија „да ли овакве претње пушкама значе да вам је стварање ‘велике Албаније’ међу главним приоритетима“:

– Где је у том случају постављате дијалог, на пето место или ниже? Нема места за оружје за преговарачким столом! Будућност је у миру – поручио је Петковић.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић оцењује да привремене власти у Приштини раде све супротно од препорука америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је рекао да би дијалог са Београдом требало да буде приоритет.

– Уместо тога Приштина одговара најављујући мере реципроцитета, уједињење са Албанијом и оптужбама на рачун игумана Дечана Саве Јањића – написао је Ђурић на Твитеру.

Иначе, избором Куртија за премијера дијалог Беоргада и Приштине још дубље је залутао у ћорсокак. Најоптимистичнија предвиђања говоре о наставку разговора у мају, међутим, Курти стало истиче да то није приоритет. У ЕУ већ рутински понављају да наставак зависи од „спремности обеју страна“, ипак, признајући да су поруке Куртија у јавности „донекле у супротности са свешћу о важности наставка дијалога исказаном током његових контаката са званичницима ЕУ“.

Србе на КиМ узнемирила је недавно и вест да Косовске безбедносне снаге граде базу на једном од највиших брда у северном региону Косова и Метохије са ког се, као на длану, виде све четири општине на северу са већинским српским становништвом и десетине села. Према писању приштинских медија, тамо ће бити изграђен велики војни камп у коме ће бити стациониране и јединице америчке војске и других земаља које су део НАТО, додаје се у тексту.

СРАМНЕ ОПТУЖБЕ НА РАЧУН ИГУМАНА ВИСОКИХ ДЕЧАНА

НИЗ притисака на Србе на КиМ настављен је сулудим захтевом Савеза за заштиту људских права и слобода из Приштине да се истрага због ратних злочина покрене – против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића.

Ова организација оптужује Јањића да „сноси скоро највећу одговорност за заточење цивила у манастиру Високи Дечани“ током рата на КиМ. Јањићу замерају и то што се жали да косовски Албанци и институције угрожавају манастир Дечани и оцењују да је „после 21 године од завршетка рата, рећи да је манастир Дечани угрожен бесмислица“.

Иначе, организација „Европа ностра“ уврстила је манастир Високи Дечани на листу једног од најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

1 KОМЕНТАР

Leave a Reply