У МИНИСТАРСТВУ образовања и науке Тузланског кантона промовисан је додатак уџбенику историје за девети разред основне школе, аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, у којем, између осталог, пише да су „Срби агресори на БиХ“.

Ибрахимовић је, иначе, био припадник такозване Армије БиХ од 1992. до 1995. године, а иницијативу за креирање овог уџбеника је 2017. године покренуо Мидхат Чаушевић, посланик у Скупштини Тузланског кантона.

Етничко чишћење сарајевских Срба

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, рекао је за Независне новине да се у једном делу овог уџбеника говори да аутори желе да се историја учи заснована на чињеницама, док се у другом делу потпуно изврћу чињенице.

Којић је навео да аутори говоре да ће деца изучавати „опсаду Сарајева“ и напомиње да је јасно и недвосмислено доказано да се ту радило о блокади, што је утврдила и Међународна независна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву.

– Имамо ситуацију где је такође доказано да је српска заједница уништена у Сарајеву и да су Срби страдали на различите и бруталне начине. Постављам питање да ли ће то ученици изучавати, и то како су Срби стављени изван закона, одвођени из својих станова, убијани, како и како су њихова страдала тела стајала данима. Епилог свега је класично етничко чишћење сарајевских Срба и њихов егзодус који обележавамо 16. марта – навео је Којић.

Он је истакао да се говори и о „агресији на БиХ“ и поставља питање како је могуће да су они чији су преци живели на овим просторима могли да изврше агресију сами на себе.

– Неко ко је био у такозваној Армији РБиХ, чији су чланови извршили стравичне злочине, аутор је књиге. Питање је да ли је компетентан да напише књигу – навео је Којић.

„Уџбеник заступа само интересе бошњачког народа“

Историчар Боривоје Милошевић рекао је за Независне да овај уџбеник представља само једну, поједностављену слику грађанског рата у БиХ, те да заступа интересе само бошњачког народа.

Милошевић истиче да су ти догађаји били много комплекснији, док у уџбенику посебно Срби, али и Хрвати заступљени као они који су једини кривци за све што се дешавало током грађанског рата, а да су Бошњаци ти који су једини жртве овог сукоба.

– Ово има елементе неког лошег холивудског филма. Аутор књиге био је припадник такозване Армије БиХ, па се питам колико у овој ситуацији може бити неутралан и објективан. За разлику од аутора, ја мислим да овакав приступ не доприноси нечему што се зове истина и помирење у БиХ – казао је Милошевић.

Оставите Коментар