Министар одбране Александар Вулин је рекао да је европски комесар Жосеп Борел у праву када је рекао да се границе Србије које “признају Шпанија, Kипар, Румунија, Словачка и Грчка”, као ни Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација, неће мењати, а да би “комадање Србије изазвало ратове у региону”.
Он је то рекао данас током доделе признања најистакнутијим појединцима Министарства одбране и Војске Србије.

Вулин је реаговао на изјаву шефа дипломатије Европске уније, који је рекао да Београд и Приштина морају да постигну договор који је прихватљив и за међународну заједницу, без измена граница, као и да су неке земље чланице ЕУ против било каквих измена граница.

Европски комесар је додао да би се променама граница на једном месту јавили “и други који желе исто”, због чега је “најбоље задржати тренутно стање”.

“Радујем се што је комесар Борел још једном подсетио да би комадање Србије изазвало ратове и сукобе какве је изазвало и разбијање Савезне Федеративне Републике Југославије и да је најбоље да све остане у оквирима међународног права. Посебно сам му захвалан што ће његову лекцију морати добро да проуче чланице Европске уније које су признале Kосово и тако угрозиле стабилност Балкана”, рекао је Вулин.

Оценио је и да ЕУ, уколико жели примат у вођењу преговора између Београда и Приштине, мора прво да “докаже да њена реч нешто вреди”, тиме што ће да спроведе Бриселски споразум у целини, “онако како је закључен и како је ЕУ гарантовала да ће бити спроведен”.

“До тада њихова реч је сфера пропаганде. Kада год су странци одлучивали о народима Балкана размишљали су о својим интересима, о војним базама или природним богатствима која желе да користе али никада нису ни помислили на будућност балканских народа. То смо научили у крвавим ратовима које смо водили због њих, а и са њима. Време је да ми Балканци сами одлучимо како ће живети наша деца”, казао је Вулин.

Он је данас – на скупу своје партије у Пожаревцу – рекао да док Александар Вучић води земљу и док је он министар одбране Србија неће бити члан НАТО пакта, нити било ког војног савеза.

Он је рекао да су на Варваринском мосту на данашњи дан пре 21 годину страдали недужни цивили и деца.

“На данашњи дан пре 21 годину, НАТО пакт је извршио један од најстрашнијих злочина према цивилном становништву. На Варваринском мосту убијени су жене, деца, убијени су најбољи математичари, најбоље ћерке, најбољи синови, убијена су наша деца”, навео је Вулин.

Истакао је да ће његов Покрет социјалиста Вучићеву политику војне неутралности увек следити и подржавати.

“Србији нико никада неће моћи да нареди да чини зло какво је чињено нама. Србија је војно неутрална, то је изабрала да буде, то је најчаснији пут који смо могли да изаберемо и то је политика председника Вучића коју ће Покрет социјалиста дословно и увек подржавати”, навео је, а пренела у саопштењу његова странка.

Вулин је напоменуо да Србија никада неће престати да тражи одговорност за злочине које је НАТО пакт починио над српским становништвом.

“Србија неће престати да тражи одговорност, Србија неће престати да се сећа ни убица, ни жртава. Двадесет једну годину је премало да бисмо заборавили какво нам је зло учињено и да за то зло нико никада није одговарао. А ни двеста година неће бити довољно да заборавимо наше жртве, наше побијене и да престанемо да их се сећамо”, рекао је председник Покрета социјалиста у Пожаревцу.

Вулин је са члановима ПС-а минутом ћутања одао пошту свим невиним жртвама страдалим на Варваринском мосту за време НАТО агресије 1999.

2 KОМЕНТАРА

Оставите Коментар