Неформални извештај који је достављен највишим државним функционерима покрива период од 2012. до прошлог октобра, када је формирана нова влада.

У периоду од 2012. до избора садашње владе прошлог октобра, најмање девет српских министара радило је за странце више него за интересе своје земље, показује неформални извештај наших безбедносних служби. Овај документ нема снагу званичног, али је достављен највишим државним функционерима и већини чланова Савета за националну безбедност.

Kако је Републици потврдио поуздани извор на високом положају у једној од безбедносних служби, ова сазнања односе се на период до формирања последње владе Ане Брнабић.

 • Наши оперативци саставили су већи број извештаја који покривају период неколико ранијих влада, од 2012. до прошле године. Индикатор да крену у конкретан оперативни рад били су неуобичајени контакти појединих министара, блискост са страним представницима у нашој земљи, учестало виђање с њима, али понекад и ставови које су јавно износили или радње које су предузимали, како се сумња, управо по договору с онима чије су интересе заступали – наводи наш саговорник.

Неки заврбовани док су били у службеној посети
Поједине министре странци су покушавали (неке и успели) да заврбују приликом службених посета њиховим земљама.

 • Тада је атмосфера другачија, приступ је слободнији и релаксиранији. Много је лакше остварити контакт, а не може избити дипломатски скандал јер се све дешава на територији земље домаћина у коју се неки наш министар запутио. У таквим околностима, за оне који се ионако лако ломе, много је теже да се одупру притисцима и непристојним понудама – објашњава извор нашег портала из обавештајних кругова.

А НА СЕДНИЦИ…

Kако објашњава, кад је реч о поменутим министрима, било је ту утицаја и са запада и са истока.

 • Не треба, наравно, бити у заблуди да се странци тиме баве само у Србији. У свакој земљи неке државе, а посебно велике силе, на директан или индиректан начин покушавају да ставе под контролу државне службенике, што виши им био положај, то боље – истиче извор Републике и наставља:
 • Многи од њих директно су у појединим тренуцима радили против председника Александра Вучића. Некад је идеја била да се ослаби његова позиција пред важне међународне разговоре, а некад просто жеља, подстакнута обећањима добијеним у амбасадама или приликом посета страним престоницама, да се ојача сопствени положај и у неком каснијем периоду преузме моћ у странци, држави…

Неки од министара, кажу обавештајна сазнања, нису много ни крили за кога, у ствари, раде. Има их који су по десетак пута годишње ишли у посете земљама чије су интересе заступали, нису избијали из амбасада, приватно се дружили с њиховим дипломатама. Своје ставове промовисали су и на друштвеним мрежама, у интервјуима. Ипак, на седницама Владе, по правилу, нису се отворено конфронтирали с другим министрима.

 • Да се разумемо, нормално је да политичари имају контакте са страним амбасадама и страним дипломатама. Оно што није нормално и што представља опасност за земљу јесте случај када се толико вежу да су спремни да испуне сваку захтев, да раде науштрб државних интереса, државне политике… Овде није реч о лову на вештице, већ о појединцима који су се овако или онако пробили до министарске позиције, успели да уграбе део власти, а онда су ћурак окренули на другу страну, спремни су да издају и тог Вучића, који их је довео на власт, радећи како им други свирају – наводи саговорник нашег портала.

Најчешћи мотиви

 • Амбиције да уз помоћ странаца буду „калиф уместо калифа“
 • Финансијски интерес
 • Уцењени су
 • Заврбовани још у младости и погурани до важних места

ТРАЖЕ ПОМОЋ

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност каже да то није ништа ново, те да се такве ствари дешавају. Истиче да фактори могу бити разни:

 • Могу то бити превелике личне амбиције, где онда долази до тражења помоћи од спољног фактора. То, морам да кажем, нису радили само поједини министри, већ и сад ради добар део опозиције. Други фактор може бити економске природе, односно да неко добија новац за услуге које пружа, а трећи фактор може бити и уцена. Многи западну у не баш лаку ситуацију, стране службе то сазнају и то искористе. Оно што је сигурно јесте то да оправдања нема јер је реч о издаји сопствене земље.

Додаје и да је председник Александар Вучић успео добрим делом да очисти Владу од таквих људи.

 • Доста тога се у последње време променило. Председник Вучић и премијерка Брнабић су показали да је наша влада самостална и да исто тако може и да доноси одлуке. Било је разних спекулација, да ће у овом саставу Владе морати да остане овај или онај министар, а на крају се показало да нико ништа не мора – истиче Граовац.

Божидар Спасић, некадашњи обавештајац, каже да је овде реч о послушницима страних амбасада.

 • Они су директно сарађивали са страним амбасадама и најчешће од западних земаља добијали сугестије или директне налоге. Земље за које се највише радило су Америка, Француска, Велика Британија, а доста утицаја је имала и Немачка. Јасно је да у целој причи никоме нису чисте руке, па имамо и оних који су радили за источну страну – истиче Спасић.

Старлета тајно снимила ожењеног министра, па га после уцењивали

Извор Републике открио нам је случај од пре неколико година када је један ожењени министар ушао у везу са старлетом. Није, међутим, имао појма да она ради за једну страну службу:

 • Приликом једног од сусрета она је направила тајни снимак специјалном микрокамером која је била уграђена у оквир њених наочара. Није да он није био опрезан, али ко би помислио да ће га неко снимити док су обоје голи. Kасније су покушали да га уцењују, али се све ионако дешавало пред крај мандата Владе, а он се није нашао у следећој. Тако да последица није било, бар за државу, међутим, и та ситуација је показатељ чиме се све стране службе служе.

Оставите Коментар