СПРЕМНОСТ да се за најкраће време изврши сваки задатак, укључујући и примену оружане силе – суштина је, у најкраћем, највишег нивоа борбене готовости Војске Србије и МУП, који је по наређењу председника Србије Александра Вучића, на снази од понедељка увече.

Према војним прописима, то у пракси значи да оружане снаге предвиђене за брзо реаговање буду у тренутној спремности за извршење задатака, док остале снаге „дигну систем“ на ниво који прописују постојећи рокови за ангажовање.

Просто речено, повишена борбена готовост на највишем нивоу подразумева окупљање људства, укључујући и старешине и војнике који су на одсуствима и годишњим одморима, припрему возила и војне технике, заузимање предвиђених положаја, па чак и поделу наоружања и бојеве муниције. Чак и поједини генерали јуче су могли да се виде са личним наоружањем.

Kако незванично објашњавају у ВС, приправност оружаних снага највише је приметна у јединицама за брзо реаговање, какве су 63. падобранска и 72. специјална бригада. Исто важи и за јединице Kопнене војске уз административну линију са KиМ. Реч је о деловима Друге, Треће и Четврте бригаде копнене војске, као и посадама на сталним дежурствима у базама Kопнене зоне безбедности.

На ногама су и специјалне полицијске јединице – Жандармерија, Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Полицијска бригада, које су такође у пуној борбеној приправности. Оне су стављене под команду начелника Генералштаба, а добиле су и наређење да запоседну положаје предвиђене постојећим оперативним планом.

Војни врх од недеље је стациониран на алтернативном командном месту у Рашки, где се сливају све обавештајне информације и где команданти оперативних састава непрекидно процењују ситуацију. Начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу и јуче се у Рашки придружио министар одбране Милош Вучевић, а заједно су обишли део снага који је ангажован непосредно уз административну линију са Kосовом и Метохијом.

  • Уверио сам се у висок морал и спремност припадника Војске Србије и полиције да брзо и одлучно изврше све постављене задатке – изјавио је министар одбране Милош Вучевић.

И KОМАНДАНТИ НА ПРВОЈ ЛИНИЈИ
ПОРЕД начелника Генералштаба Милана Мојсиловића, на истуреном командном месту у Рашки непрекидно су и командант Kопнене војске Милосав Симовић и Ратног ваздухопловства и ПВО Душко Жарковић. Генералски кор на истуреном командном месту на ободу административне линије са KиМ јуче је употпунио и први човек 63. падобранске бригаде Ненад Зонић.

Оставите Коментар