Потпредседник хрватске владе из СДСС-а Борис Милошевић је осудио све ратне злочине, а поготово оне почињене над Хрватима у вечерашњем Дневнику ХРТ-а.
Милошевић је рекао да су му емоције на јучерашњем обележавању Дана победе у Kнину биле јаке и помешане.

  • Настојао сам бити концентриран, пратити што се догађа, чути поруке говора. Је ли то почетак неке нове Хрватске? Па можда, било је и раније јаких геста, јаких говора, зато бих рекао да је ово почетак на једном дугом путу на којем ова влада не смије стати – рекао је Милошевић.

На питање како је дожевио поруку премијера Хрватске Андреја Пленковића, који је одао пијетет свим невиним жртвама, одговорио је – лековито.

  • Да премијер на тај дан на том месту искаже пијетет према свим жртвама без задршке, осуди све ратне злочине без задршке, да наведе места на којима су почињени ратни злочини над Србима, да искаже разумевање да велики број, да већина Срба има другачији поглед на Олују, за мене је значило пуно, за мене је значило да се осјећам као равноправни грађанин Републике Хрватске и зато бих сад и хтио рећи да као потпредседник владе и као човек осуђујем све ратне злочине, поготово злочине који су почињени над Хрватима у Ловасу, Шкабрњи, Надину и свим другим местима – рекао је Милошевић.

На Фејсбуку је уочи одласка у Kнин открио да му је отац био у хрватској војсци и да му је убијена бака.

  • Моја прича је посебна мени зато што је моја, али вјерујем да се ту на тисуће Срба из Хрватске препознало, верујем да су се ту препознали и многи Хрвати и да је мене управо сад на овом мјесту као члана владе била дужност да јавност чује једну причу Србина из Хрватске, да је јавност сазрела да се таква прича чује, да се уважи, да се не схвати криво – рекао је Милошевић.

Kоментаришући критике на свој рачун из Србије рекао је да је очекивао да неће бити разумевања за његов јучерашњи чин те да се нада да ће се с временом поруке од јуче и његов одлазак рационалније анализирати и да ће се наћи разумевања за то.

На питање је ли дошло време да неко из Србије призна злочин на овим просторима одговорио је да он сигурно неће говорити како Србија треба водити своју политику.

  • Чињеница је да су Хрватска и Србија сусједне земље премрежене кроз историју, с политичким, господарским, културним и обитељским везама, те да једино добросусједска политика може дати резултат – поручио је.

Leave a Reply