Новоименовани амерички амбасадор у Немачкој Даглас Мекгрегор шокирао је западне медије тврдњом да су САД убијале православне хришћане Србе на Kосову да би на тој територији направиле „мафијашку муслиманску државу“!

Мекгрегор на место амбасадора у Берлину долази уместо Ричарда Гренела, а до 2004. године био је официр у америчкој војсци. Амерички медији подсећају да је као пуковник у оквиру америчке команде НАТО био задужен за планирање рата на Kосову 1999. године, због чега се касније, очигледно, покајао.

Реч је о човеку који ужива велико поверење председника САД Доналда Трампа. Био је чак и кандидат за саветника за националну безбедност САД након што је Трамп својевремено отпустио Џона Болтона.

Мекгрегор је у својим изјавама претходних година отворено критиковао агресију 1999. године.

  • Американци су интервенисали против православних хришћанских Срба на Kосову, поставили су суштински муслиманску мафију за руковођење том земљом и онда су све то назвали великим успехом за демократију! Ти људи који сада владају на Kосову никада нису били наши пријатељи. Они никада неће ни бити наши пријатељи. Они су неизлечиво непријатељски расположени. Говорим о сунитским исламистима – рекао је Мекгрегор у једном од својих наступа.

Због својих ставова нашао се на удару водећих западних мејнстрим медија, посебно ЦНН-а, који његове изјаве назива ксенофобичним и расистичким. ЦНН наводи и да ће Мекгрегорово именовање за амбасадора означити „још једну ниску тачку америчко-немачких односа који су се погоршали током мандата председника Доналда Трампа“.

Мекгрегор се због оваквих порука о рату на Kосову посебно нашао на мети немачких медија, који апострофирају његово кајање због учешћа у НАТО агресији 1999. године.

  • Да ли је могуће да ће Немци жалити за Ричардом Гренелом, оним представником Доналда Трампа у Берлину, који током две године није пропустио ниједну прилику да изнервира комплетну политичку класу – пита се немачки „Тагесшпигел“.

Плаше га се на Западу
Срђа Трифковић, спољнополитички уредник америчког часописа „Хрониклс“, каже да се западни мејнстрим медији плаше Мекгрегора из више разлога.

  • Сама чињеница да је разматрана могућност да буде постављен за саветника за националну безбедност кад је Трамп отпустио Џона Болтона, у септембру прошле године, указује да ужива извесно поверење председника. Што се ЦНН-а и медијске машине тиче, па свако ко ужива поверење председника Трампа, по дефиницији мора бити зликовац – оцењује Трифковић.

Он подсећа на Мекгрегорово „покајање“ због агресије на Србију:

  • Мекгрегор је напросто био део тима који је припремао ту акцију. Међутим, кад се демобилисао, односно кад се пензионисао из војске, имао је слободу да о томе изрекне свој политички суд – објаснио је Трифковић.

Kо је Даглас Мекгрегор
Будући амерички амбасадор у Немачкој Даглас Мекгрегор (73) ветеран је војске САД, а пензионисан је 2004. године. Написао је пет књига и тренутно је извршни потпредседник консултантске фирме за одбрану и спољну политику са седиштем у Вирџинији. Често на радију и телевизији коментарише теме које се тичу националне безбедности, а у последње време то је радио и за Фокс њуз и РТ.

Мекгрегор је као војник професионалац био један од планера операције НАТО на Kосову 1999. године због чега га је и Бил Kлинтон одликовао „медаљом за Kосово“.

Leave a Reply