Оружане снаге Србије данас су на полигону у Никинцима извршиле заједничку противтерористичку вежбу и демонстрирале изванредну координацију између наших јединица.

На тактичкој вежби у присуству председника Србије Александра Вучића учествовали су припадници Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије и Хеликоптерске јединице.

Том приликом су приказали висок степен обучености и опремљености.

Вежби, поред председника, присуствовали су и министри унутрашњих послова и одбране Небојша Стефановић и Александар Вулин, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, као и начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић.

На тактичкој вежби учествовале су јединице САЈ, жандармерија и хеликоптерска јединице, и том приликом су приказали висок степен обучености, али и опремљености.

У првој фази, српски припадници специјалних јединица демонстрирали су одговор на заседу и вештину маневрисања бојним оклопним возилом „Милош“ уз надлетање „Газеле“ и дејство „Праге“ и „Лазара“ са „Кербером“.

У другој фази, уз маневре „Милоша“ и дејство „Лазара“, коришћена је термобарична бомба уз садејство хеликоптера „Бел 212“, да би се акцији прикључили и „БОВ“ како би се обезбедило десантирања упадних тимова.

Важно је поменути да су „Милош“, „Лазар“ и „Прага“, као и друга оруђа која се користе у војсци и другим јединицама, а данас нису учествовала на показној вежби, „домаћи производ“.

Њихова производња испуњава највише светске стандарде и српској војсци пружа огромну заштиту и помаже при обављању задатака.

У данашњој вежби, фасцинантан утисак оставио је и даљински контролисан топ калибра 20 милиметара, „Кербер“, такође производ српске одбрамбене индустрије, који је дејствовао по „заседи“ и пружио могучност нашим јединицама да безбедно заузму борбени положај.

У трећој фази, извршено је десантирање упадних тимова са два хеликоптера Н145 и БЕЛ 212.

Наша војска улаже пуно у модернизацију свих оружаних снага, и ова показно тактичка вежба показала је значај тих улагања коришћењем „БОВ М15А“ транспортера, „Милоша“, „БОВ М11“, „Праге“, „Лазара“, али и хеликоптера „Газеле“ и „Х 145“ и „БЕЛ 212“.

И док су српске снаге „пржиле“ земљу непрестаном ватром и прецизним хицима дизала мете у ваздух, у ниском лету хеликоптера извршено је десантирање специјалних тимова!

Под тереном у пламену прешло се на завршну фазу где су наше јединице, под заштитом моћних српских оруђа, извршиле синхронизовани упад, чишћење објеката и неутралисање терориста!

У овој вежби учествовало је 36 припадника САЈ-а, 60 из Жандармерије и 18 припадника Хеликоптерске јединице, који су муњевитом акцијом показали спремност и опремљеност српских снага да се успешно супротставе сваком изазову.

Оставите Коментар