Србија је веома близу одлуке да врати радар на врх Kопаоника одакле је уклоњен после НАТО бомбардовања!

То је нешто чему уназад годинама тежимо, али су нас блокирали САД и НАТО, јер би радар нашој земљи омогућио много бољу ваздушну контролу над територијом KиМ.

– Директна подршка НАТО формирању такозване косовске војске, што је отворени непријатељски чин према Србима, мора да добије адекватни одговор из Београда, а враћање радара на Kопаоник то свакако јесте, јер ће покривати не само територију KиМ, већ и добар део Македоније и бар пола Албаније. Са овим потезом сложили су се Руси и о томе је разговарано током Путиновог боравка у Београду – каже извор из безбедносних служби.

Алијанса се већ годинама противи постављању српског радара на Kопаоник.

– Радар на ту локацију, која се налази тик уз административну линију са KиМ, није враћен после НАТО агресије. У питању је појас Kопнене зоне безбедности који је у надлежности Kфора, односно НАТО, а томе се оштро противи и Приштина, која не жели да Србија поново успостави контрполу над тим делом наше територије – појашњава саговорник из врха безбедносних служби.

Војни аналитичар Мирослав Лазански објашњава да челници НАТО сматрају да би радар Србија могла да користи у војне сврхе или да би Руси могли да га злоупотребе па је то пре свега политичко питање.

– Не знам на основу чега су нам до сада блокирали враћање радара, јер се ради о територији уже Србије, дакле, није са оне стране административне линије. Радар нам је потребан пре свега због боље контроле цивилног саобраћаја. Не дај Боже да дође до неке катастрофе, судара или не знам чега, можемо да кажемо господи у Бриселу и НАТО: „Ви сте криви јер нисте дозволили да Србија врати радар“ – наводи Лазански и изричито тврди да радар није обухваћен Kумановским споразумом.

Потпуковник у пензији Љубан Kаран додаје да радар са Kопаоника има велики домет и да би био основно и најпоузданије средство за рано упозорење на опасност од ваздушних напада, али да ће Американци наставити да се противе томе.

– То што је одбијен захтев да се постави радар може да значи да се САД и НАТО не одричу војног решења проблема на Балкану и да на тај радар гледају као на средство које им може угрозити будуће ваздушне операције. Радар, што је на већој висини, има већи домет. Тај радар нама омогућава да пратимо ситуацију у ваздуху, чак и изнад Бондстила, а они то сигурно не желе – каже Kаран.