Неретко је ситуација да те стране компаније долазе у Србију из земаља које су признале једнострану независност Kосова. Атлантик група једана је од компанија која потпада у ред тих компанија.

Питање је, међутим, да ли стране компаније које послују у Србији посматрају Kосово као јужну српску покрајину или као независну државу, без обзира на чињеницу да Србија, држава у којој послују, Kосово сматра неотуђивим делом своје територије и не признаје једнострано проглашење независности. Одговор на ово питање, као ни питање како гледају на одлуку Приштине о увођењу такси, нисмо могли да добијемо од менаџмента компаније Атлантик групе која је на српско тржиште ушла не само увозом робе, већ и куповином препознатљивих српских брендова.

Иако нису желели да се изјасне по овом питању, те одговором на питања купцима у Србији недвосмислено кажу свој став, на сајту Атлантиц групе уочљиво је да подручје Kосова посматрају као посебну целину. Наиме, када на сајту Атлантиц групе одете на производе те компаније у дну сваке стране компанија експлицитно наводи тржишта односно “државе” на које пласира робу, а као једно од тих тржишта издваја тзв. Kосово.

Погледајте како то изгледа:

Иста компанија на индиректан начин рекла је како посматра Kосово у децембру 2017. године када су организовали наградну игру “Арома, права женска прича”. Тада је Атлантик група забранила учешће у овој наградној игри Србима са Kосова наводећи у правилима да у наградној игри могу да учествују сва пунолетна физичка лица држављани и резиденти Републике Србије, али без Kосова и Метохије.

Аналитичар Божо Спасић сматра да све компаније које послују у Србији недвосмислено морају да поштују Устав Републике Србије у ком је Kосово јужна српска покрајина.

– KиМ треба да посматрају само као део Србије чак и оне компаније које припадају земљама које су признале независност Kосова. Kада је у питању бизнис било би смешно да се велике компаније супротстављају Србији која има тржиште од 7 милиона људи и да се супротстављу њеној јужној покрајини која има неколико стотина хиљада људи који су потрошачи робе тих компанија. Међутим, велике компаније очито су и продужени део руке власти у земљама из којих потичу. У сваком случају, велике компаније ће се понашати према Србији са пажњом јер њима је тржиште Србије много значајније него тржиште Приштине. Тако је Рамуш Харадинај и та приштинска назови влада и покушала да уведе таксе и за велике компаније, али су брже боље од свега одустали јер увођење ембарга и царина америчким компанијама, а Америка их наоружава, није паметно. На подручју наше јужне окупиране територије има толико нелогичности да не постоји никакав државни апарат који би ми сада озбиљно третирали – каже Спасић.

Не треба заборавити да је управо Атлантик група у власништву хрватског пензионог фонда те да трећина прихода те компаније иде на пензије оних који су протеривали Србе са својих огњишта.