На дневном нивоу Влада Србије ускоро би требало да нађе план реформе наше дипломатско-конзуларне мреже, који би могао да обухвати затварање више амбасада и конзулата, али и отварање десетак нових председништва у земљама Африке, Азије, Латинске Америке, карипског и пацифичког региона.

Фото: Profimedia
Фото: Profimedia

Већ неколико месеци у оквиру Министарства спољних послова анализира се економска и политичка оправданост наших дипломатско-конзуларних представништава (ДКП), а према нашим информацијама при одлуци о евентуалном отварању нових „филијала“ или гашењу постојиећих државни врх примениће три критеријума. То су величина наше дијаспоре, привредни и потенцијали нових тржишта и, како пишу „Новости“ појачавање присуства у земљама значајним за питање Косова.

Како наводе, процена државног врха је да немамо амбасаде у неким значајним земљама које нису признале независност Косова попут Вијетнама, Венецуеле, Чилеа и Палестине, док Приштина свуда лобира за лажну државност и отвара своја представништва. Разматра се и инсталирање наших ДКП у Перуу, Гани, Камбоџи, низу афричких земаља као и у карипском и пацифичком обручу.

Влада још прошлог септембра донела одлуку да се поново отвори амбасада у Зимбабвеу. Председник Александар Вучић пре неколико дана најавио је и отварање амбасаде у Парамарибу, главном граду Суринама који је повукао признање независности Косова.

Постоје и идеје да се појача присуство у балтичким земљама јер Србија нема амбасаде у Летонији, Литванији и Естонији. Био је и предлог да се смањи број амбасада у ЕУ, али је за сада мало вероватно да ће бити радикалнијих реформа. Једна од опција је да се инсталира једна амбасада која би покривала Шведску, Данску и Норвешку, а могуће и Финску.

Србија тренутно има 69 амабасада, 24 конзулата и седам сталних мисија. Последње освежење наше мреже ДКП спроведено је у априлу, када је у Требињу отворена канцеларија генералног конзулата.

Извор: srbijadanas.com