Др Слађана Петровић Ћика, специјалиста анестезиологије и реаниматологије, запослена у Општој болници Студеница у Краљеву, самоиницијативно је решила да се ухвати укоштац с патњом 374 пацијента заражена коронавирусом који се лече у Новом Пазару.

Уз речи „Ја ћу свој одмор да користим како желим“ поздравила се са својом породицом и отишла у епицентар заразе, где је само у претходна 24 сата преминуло четворо пацијената.

На тај начин др Петровић Ћика постала је један од најсветлијих примера лекара који је положио Хипократову заклетву у Србији.

О овој одлуци није желела никоме да прича, а јавност је за то сазнала након што је то њена ћерка објавила на Твитеру.

  • Специјалиста анестезиологије са реаниматологијом је отишла да волонтира у Нови Пазар, да помогне нашим пријатељима и колегама – написала је поносно Слађанина ћерка.

Др Петровић Ћика јуче није желела да коментарише разлоге због којих се одлучила да оде у једно од најгорих жаришта короне у Србији.

  • Вратила сам се из треће смене. Дошла сам из приватних разлога, али сада није тренутак да причам о томе. Можда једном кад све ово прође – рекла је скромно.

Њен добровољни одлазак из Краљева у Нови Пазар није изненадио оне који је познају, јер је ова храбра жена својевремено чак две године провела на ратишту у Крајини.

  • Слађана је у Нови Пазар отишла инкогнито, такорећи да нико не зна, а ја сам изричито била против тога. На ратишту је помагала рањеницима, а борци су је, због њене упорности и храбрости, тада прозвали Косовка Девојка – рекла је њена мајка Гордана Петровић.

Додала је и да је Слађана велики борац, а на храбрости јој се чак диве и многи припадници мушког пола.

  • Старија ћерка јој је такође лекар, тренутно се налази на специјализацији и мајка је и њој и њеној млађој сестри светао пример и у животу и у професији. Ја сам, искрено, љута што Слађана по ко зна који пут мора да рескира свој живот, али она је једноставно таква особа – додала је Гордана.

Мирсад Ђерлек, координатор новопазарске болнице, рекао је да је и сам био изненађен када га је колегиница позвала и понудила помоћ.

  • Нисам могао да верујем да постоје такви људи. Рекао сам јој да немам речи којима бих могао да јој се захвалим и одужим се. Управо та храброст и јединство код људи, који не гледају ни ко је које вере, помоћи ће нам да изађемо из свих ових проблема – рекао је Ђерлек и додао да с друге стране има и оних здравствених радника који избегавају своје обавезе, због чега је јуче упутио 25 решења са упозорењима запосленима који се налазе на сумњивим боловањима:
  • Не могу да разумем да сада када људи умиру и када водимо рат против вируса, неки први пут имају проблема са ишијасом и вртоглавицом.

Иначе, у последња 24 сата у Општој болници у Новом Пазару преминуле су две особе из Новог Пазара од 86 и 76 година, једна из Сјенице (76) и Тутина (73). У последња 24 сата хоспитализоване су 42 особе.

Оставите Коментар