Александра Ђорђевића, председника српске лиге у добромнамерној анализи, изнео је свој став о двојици председничких кандидата, Саши Јанковићу и Вуку Јеремићу, и његов став преносимо вам у целости.

СД/илустрација

„Грађанима је превише празних речи, млаћења празне сламе, народ хоће да види дела. Међу 11 кандидата за председника Србије, нарочито се по томе истиче Ј.Ј (Џеј-Џеј), тј. двојац без кормилара, Јанковић-Јеремић, који иако годинама присутан на политичкој сцени не може да покаже чиме је то задужио српски род и своје грађане. Једино што у вези са појединим (не) чињеницама оба члана дуета држе исти курс. Ни једном једином речју нису се осврнули на фашистички поклич свог колеге председничког кандидата ненада Чанка „Руси, идите кући“, којим се не могу похвалити ни најжешћи русофоби и русомрсци.

Ако ни због чега другог, Јеремић ће бити упамћен по две ствари које су директо утицале на две ствари које су директно утицале на слабљење територијалног интегритета и државног идентитета Србије. Јеремић је као, као министар иностраних послова у Тачијевој влади, предложио резолуцију савета безбедности УН, којом се преговори о Косову и Метохији пребацују у окриље ЕУ, у којој је већина земаља већ била признала незаконито отцепљење српске јужне покрајине. Чак су и наши највећи савезници Кина и Русија, били шокирани овим потезом, очекујући да ће барем бити обавештени о такој намери.

Профимедиа

Друга ужасна кривица, која иде на душу Јеремићу јесте немушто дефинисање питања о легалности једностраног проглашења независности Косова, који је на предлог Србије (у то време Јеремић је министар дипломатије) Генерална скупштина УН упутила Мађарском суду у Хагу. Након што је суд донео своје саветодавно мишљење да декларацијом о проглашењу независности Косова 2008. год није прекршено међународно право, српска страна је изгубила једну од значајних могућности да докаже колико је тај потез Приштине био нелегалан. Ето колико непромишљеност (или свесна намера можда) једног политичара који за себе тврди да је српски националиста, може да донесе штете целокупном народу.

Подсетићу, успут, Јеремић још пре 10 година, као свеж министар, говорио „да ће након што плати свој докторат на берзи, почети да се бави хуманитарним радом, посматрањем птица и филателијом, , паралелно са држањем значајног дела деоница „Плејбоја“ и портфељом министарства за истраживање руда и губљењем времена у Влади Србије“. Ово последње је успео да оствари. Колико је лицемеран Јеремић је показао током кампање за Генералног секретара УН, када му није сметала подршка Вучића, коме се посебно за то захвалио, да би окренуо ћурак након што је објавио своју кандидатуру за председника Србије, изјављујући да су он и Вучић два потпуно различита света у политичком и вредносном смислу.

Медиа Центар

Други члан двојца Ј.Ј. заштитник грађана у оставци Саша Јанковић такође је пример непринципијелног вршиоца јавне функције, који иако је на функцији десет година, тек у последње две године почиње да у јавности износиставове против актуелне власти. Највећа замерка Јанковићу јесте чињеница да је свој мандат искористио као припрему и одскочну даску за кандидатуру.

А скоро нико се није бавио проблемима велике већине грађана Србије, на које је као заштитник грађана требало да указује. Из Јанковићеве тврдње да се Србија није до краја суочила са ратном прошлошћу следи закључак да он форсира антинационалне вредности, засноване на антисрпској тези да је Србији потребан процес денафикације, иако је Србија од свих земаља у региону највише учинила на процесуирању ратних злочина, који су починили припадници српског народа, а Србису током 20.ог века доживели три велика геноцида.

Ову упозоравајућу, али добронамерну анализу завршио бих делом из молитве владике Николаја Велимировића за спас српског народа: „Кајемо се за грехе оних наших народних вођа који заборавише да су свеци српски основали ову државу и да је ово света земља, и који заборавише истакнути за прваке и вође једног светог и мученичког народа, па без страха Божијег и љубави према народу злоупотребише своју власт на народну примену несрећа, а на вечну пропаст и проклетство себе и свога народа.“

Извор: СрбијаДанас