Зашто ми Срби не користимо историјске називе појединих наших региона? Зашто се на пример Херцеговина, Војводина и „Санџак“ не зову својим пуним и правим називима:

-Херцеговина СВЕТОГ САВЕ,

-Војводина СРБИЈА,

-НОВОПАЗАРСКИ Санџак, односно РАШКА?

Колико људи данас уопште зна праве историјске називе ових региона? Колико становника ових региона зна шта значе ти називи и како су настали?

Ко је херцег у Херцеговини тј. Војводству Светог Саве?

Ко је војвода у Војводини (Србији)?

Ко је санџакбег у Новопазарском санџаку?

ХЕРЦЕГОВИНА СВЕТОГ САВЕ:

Мало људи зна да Херцеговина потиче од српске државне творевина, која је на простору Хума, Захумља и Травуније, постојала од 1448. до 1482. године. Њу је основао српски вастелин Стефан Вукчић Косача, који се у деценијама борбе за наслеђе Душановог царства, а нарочито након смрти српског краља Босне Твртка II Котроманића 1443. године, уздиже као најмоћнији обласни српски владар. Како би се још више повећао углед у односу на осталу српску властелу, Стефан Вукчић Косача одлучује да узме титулу „херцега“. 

Шта значи титула „херцега“? Она потиче из немачког језика и била је доста популарна у средњовековној феудалној Европи. Титула „херцега“ је еквивалент словенској титули војводе. У питању је наследна, феудална титула за одређену област и, уз обласну, подразумева и војну власт и команду над војском те области.

Пошто уз средњовековну титулу „херцега“ мора да иде одредница чега је неко херцег тј. војвода, Стефан је учинио нешто несвакидашње. Обично се уз титулу „херцега“ додаје неки географски назив, као што, коју деценију раније, то учинио српски велможа Балша II Балшић који је био „херцег драчки“. Међутим, Стефан Вукчић Косача одлучује да његова титула не укључује географски назив. Зато он 1448. године одлази право до српског манастира Милешеве, где на гробу првог српског архиепископа Светог Саве узима тиулу „херцега“ и постаје први „херцег од Светог Саве“, назвавши своју државну творевину „Херцеговина Светог Саве“.

Херцеговина Светог Саве постојала је све до 1482. године, када је потпала под турску власт. Титулу херцега од Светог Саве носили су још и Стефанови синови херцези Владислав и Влатко, чланови племићке породице Вукчић-Косача.

По тој титули, назван је и град Херцег Нови (претходно се звао само Нови), у ком се упокојио сам први херцег од Светог Саве Стефан Вукчић Косача. 

И ето тако смо ми Срби врло великодушно препустили овај назив Хрватима и муслиманима и то само зато што не користимо пун назив за Херцеговину Светог Саве. Хрвати се куну у Херцеговину, муслимани су опседнути некаквим „бошњаштвом“ што по њиховом мишљењу укључује и Херцеговину, а нико од њих не зна шта значи тај назив и одакле потиче. Кад би ми Срби само користили пун назив за Херцеговину, свима би било јасније о чему се ту ради и чија је то земља.

ВОЈВОДИНА СРБИЈА:

Иако се чешће у јавности користи назив „Српска Војводина“, као што се види на овој мапи, њен прави назив из 1848. године је заправо ВОЈВОДИНА СРБИЈА.

Мало људи зна да је ова српска област у оквиру аустријске круне требало да понесе име „Деспотовина Србија“ јер је име Кнежевина Србија већ било заузето. Међутим, пошто ДЕСПОТОВИНА има снажно историјско утемељење у српском народу и пошто исувише подсећа на славну српску историју са деспотима Лазаревићима, Бранковићима, Томашевићима (Котроманићима), Аустријанци нису дали да наша Војводина постане Деспотовина.

Војводина Србија је извојевана у ратној победи против Мађара 1848. године, када су Срби, потпомогнути добровољцима из Шумадије, били принуђени да се боре за голи опстанак, јер су мађарски устаници, на челу са Лајошем Кошутом, објавили да за Србе неће бити места у њиховој мађарској држави.

И каква је то Војводина без војводе? Знају ли Срби ко је био војвода због ког Војводина Србија носи такво име?

Аустријски генерал-мајор и изнад свега Србин, родом из Петриње, Стеван Шупљикац је био први војвода Војводине Србије. Уз њега, власт у Војводини Србији су чинили и митрополит карловачки и патријарх српски Јосиф Рајачић као управитељ. Извршну власт имао је Главни одбор, који је основан као извршно тело за спровођење одлука Мајске скупштине на којој је формирана Војводина Србија. 

И како то сад постоји код нас гола „Војводина“ без одреднице чега је она Војводина? И како постоји Војводина без војводе? То вам је као да од сутра Краљевину Белгију сутра неко само зове „Краљевина“ (без Белгије) или да Републику Србију неко зове само „Република“ (без Србије) или Кнежевину Монако само „Кнежевина“.

Е па кад у Србији још увек формално постоји „Војводина“ без свог војводе или одреднице чега је она Војводина, онда вам је јасно о чему се ту ради и какви су циљеви оних који инсистирају на том имену „Војводина“.

Војводина Србија је само постојала као пут до уједињења са Кнежевином тј. Краљевином Србијом. Након 1918. године, њена сврха постојања престаје и зато треба укинути комунистичку наметнуту САП Војводину која је реликт диктатуре хрватске Комунистичке партије и аустроугарског каплара Јосипа Броза Тита.

НОВОПАЗАРСКИ САНЏАК или РАШКА:

Новопазарски санџак је управна јединица Османске империје на простору древне српске покрајине Рашке током османске окупације тог простора 1455-1912 (уз прекиде у аустријским окупацијама). 

Нови Пазар је настао на простору трговишта (тј. пазаришта) српске средњовековне престонице града Раса. Основао га је један од првих потурчених Срба Иса-бег Исаковић, узевши баш место градског пазаришта Раса, покрај реке Рашке, као најважнију станицу и центар за даља османска освајања српских земаља.

„Санџак“ је назив за подобласт или део вилајета што је заправо провинција Османског царства. Сам израз „санџак“ је турска реч и значи „застава“ или „барјак“.

У османском административном поретку, санџаци су били административне јединице другог степена, испод беглербеглука, а касније ејалета и вилајета. На челу сваког административног санџака налазио се „санџакбег“. Број санџака у Османској империји је доста варирао. Као последица Танзимат реформе из 1864. године, број се био попео чак на 400, мада их је углавном било не више од 150.

И како је од толиких стотина турских санџака данас опстао са тим називом само овај наш новопазарски као једини „санџак“ и то у срцу Србије, у нашој древној рашкој земљи? То је опет крвивица нас данашњих Срба. Како објаснити зашто још увек користимо тај окупаторски административни назив „санџак“ и зашто одбијамо да користимо наш назив за ту област Рашка? Ми заиста немамо рационално објашњење. Ради се свакако о још једној нашој глупости и општем незнању!

Оставите Коментар