Освећење васкршњих водица које је због епидемије коронавируса у марту месецу одложено до даљег, на територији Епархије шабачке настављено је по укидању ванредног стања.
Многи грађани затечени су најавом доласка свештеника и могућношћу оваквог, како кажу, „ретроактивног“ освећења водице. То нас доводи до питања: Шта је обред освећења воде? Зашто и када се врши?

  • Освећење воде темељи се на догађају Христовог крштења у реци Јордану, који је описан у Јеванђељима. Зато је врло рано молитвено формулисан чин освећења воде и то „велико освећење воде“ које се врши на Богојављење и „мало освећење воде“, код нас популарно названо „водица“, које се врши у разним приликама. Некада се врши самостално, као уводни чин неке свештенорадње освећења: нпр. при почињању неког дела, посла, приликом освећења дома, и сл. Освећење воде у посебним приликама, као самосталан чин у нашој средини је најчешће везано за „свећење водице“ пред крсну славу (или за преславе) и у периоду васкршњег поста. Свећење водице пред славу је фиксирано за датум кад се одређена крсна слава прославља – објашњава свештеник Никола Kовачевић.

Међутим, тзв. „Васкршња водица“ је чин освећења воде који није у вези са датумом слављења Васкрса.

Своје порекло води из обичаја да свештеници на Богојављење и у данима након тога носе богојављенску воду и њоме кропе домове верујућих, ради освећења и благослова.

У неким срединама у оквиру СПЦ, попут наше, из практичних разлога је премештено кропљење домова са Богојављења на период васкршњег поста.

  • Да ли је могуће и оправдано да се због нередовних прилика привремено одложи посета храму и освећивање и благосиљање домова? Итекако! Историја нас учи да је таквих ситуација било веома много на овим просторима. Да ли је примерено да се пропуштено надокнади чим се за то стекну услови? Итекако, још и више! Наравно, свему овоме треба да претходи искрена вера, жеља и намера. Оно што је у свему овоме најбитније јесте суштина, а то је – „удостој нас да се пијењем и кропљењем ове воде испунимо Твога освећења“ – закључује свештеник.
Advertisements
--

1 KОМЕНТАР

  1. Ја то не гледам тако. Добро је да свештеник посети сваку породицу у току године!
    Споменусте услове:
    У селима изнад Љубовије, где се снег задржавао до првог маја, знам да су свештеници светили водицу у току Петровог поста. Вероватно да тога има и у другим спутним теренима. У Лици, Банији, Кордуну се водица свети од Богојављења до почетка Часног поста. У великом делу Републике Српске исто тако али има крајева где се свети водица у току Часног поста као што је то у Србији. Примера ради, знам да свештеници у Њујорку направе распоред да посете сваку породицу у току године када они желе. И тако да очекују по месецима целе година како је којем делу града пракса. Услови не дозвољавају да се водица свети како је коме обичај из родног краја јер на сваких двадесет или педесет километара живи породица из краја истих навика. Људи долазе са посла око 18:00 сати и свештеник може посетити две до три породице дневно. Дакле, услови диктирају када ће свештеник светити водицу и благосиљати кућу. Верници су задовољни да их свештеник посети један пут годишње, док за Славу посети оне који га назову ако је могуће да се усклади. Тако је у многим срединаме на америчком континенту.
    Чему сада чућење? Зар нису ванредни услови, непредвићена ситуација – благослов дома потребује као светлост и топлота сунца; као извор здравља и сигурности

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here