Стара крилатица „Песма нас је одржала, њој(зи) хвала“ добила је своју допуну у народној игри, усред најтежих борби. Па опет, снимци са Солунског фронта, ма колико нам сензационални били, ипак су само подсетник – колико тога смо заборавили о самима себи.

Тик иза линије фронта, скидали би француске „М15“ шлемове, ма колико они били лепи јер су са предње стране имали српску кокарду у виду орла са штитом на коме су оцила. Уместо њих, узимали су оне своје старе, добре шајкаче.

А онда, уз звук гајди, некада и читавог пуковског оркестра, играли би – коло. Кад душа игра, онда тело лети.

Ево како је то изгледало на Солунском фронту:

Ексклузива! И то шокантна (ма колико да су вас шокирали снимци јуриша на Бугаре код Брегалнице, они из одбране Београда 1915, или видео снимци страшног преласка преко Албаније потоње зиме).Ово је – како се код нас стварно играло. Стварно. Снимци су са Солунског фронта и права су ексклузива (Успут, како то да ми погрешно мислимо да је садашњи фолклор "чување традиције" одговор даје сјајна прича овде: http://poslusanje.blogspot.rs/p/blog-page_5173.html). Уживајте. И ја сам, монтирајући ове сто година старе снимке до којих сам дошао.

Gepostet von Дарко Николић am Donnerstag, 3. November 2016

Музика је била саставни део српске војске у тадашњој Краљевини.

Сваки пук је имао свој оркестар, али је и не мали број обичних војника, редова, од којих је преко 90% било из сеоске средине, и сам свирао, најчешће фрулу, гајде или гусле.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here