У бањалучком Храму Христа Спаситеља, парастосом за све нестале и погинуле борце и цивиле у Првом светском рату почело је обележавање 103 године од уласка српске војске у Бањалуку.

Парастос је служило локално свештенство.

Након парастоса у Парку Петар Кочић окупили су се учесници „Марша слободе српске војске“ чиме је симболично представљен улазак српске војске 1918. године.

У маршу су учествовали припадници Коњице Министарства унутрашњих послова Републике Српске, статисти у униформама српске војске из Првог светског рата и оркестар МУП-а.

Учесници марша кретали су се према Тргу Крајине и Господском улицом до споменика бану Светиславу Милосављевићу где су положени венци и цвеће.

Венце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор, конзул-жеран Србије у Бањалуци Весна Маринковић, изласник српског члана Председништва БиХ Бошко Томић и делегација Народне скупштине Републике Српске.

Почаст бану Милосављевићу одале су и делегације удружења из Одбрамбено-отаџбинског рата и Трећег Република Српска пука.

Након вишевековног ропства под Турцима, а од 1878. године под Аустро-угарском, улазак српске војске у Бањалуку 21. новембра 1918. године, представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ на овим просторима.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар