Председник Русије Владимир Путин уручио је руском патријарху Кирилу орден Светог апостола Андреја Првозваног за допринос очувању и развоју духовне и културне традиције.

„За изузетан допринос, очување и развој духовне и културне традиције, за јачање мира и слоге у народу, додељујем орден патријарху Московском и целе Русије Кирилу“, наводе се речи Путина у саопштењу Кремља.

Такође је наведено и да је церемонија додељивања ордена организована у Кремљу и то на 75. рођендан руског патријарха.

Патријарх Кирил рођен је 20. новембра 1946. године у Лењинграду, данашњем Санкт Петербургу. Његов отац је био свештеник, а мајка учитељица немачког језика у школи. Он је 16. руски патријарх.

Иначе, орден Светог апостола Андреја Првозваног је 30. новембра 1698. године увео Петар Велики у част светог Андреја, првог Христовог апостола и покровитеља Русије.

То је био први руски орден. Руски цар га је установио чим се вратио са путовања по Европи. Свети Андреј Првозвани је, према житију, био први апостол који је посетио Кијевску Русију и проповедао хришћанство руском народу.

Додела ордена прекинута је 1917. али је обновљена декретом председника Руске Федерације 1998. године. Ово је одувек било одликовање највишег ранга у Русији.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар