Рад на новом руском систему противваздушне одбране (ПВО) С-500 у строгој је тајности, али из руске војске најављују да ће то бити прво оружје за дејство из свемира и да ће обарати циљеве на висини од 100 километара.

Руски извори напомињу да ниједан постојећи одбрамбени систем није у стању да погађа мете на толиким висинама, а С-500 биће први на свету способан за одбрану државе од претњи из свемира.

„С-500 прометеј“ биће опремљен хиперсоничним ракетама смештеним у лансере које производи концерн „Алмаз Антеј“, а брзина навођене ракете ултрадалеког домета „40Н6“, која је део тог система, износиће девет махова (око 10.800 километара на час).

Главна одлика ове ракете јесте способност да самостално открије циљеве у свемиру и уништи их.

Раније су све то обављали повезани радари, али сада ће део њиховог посла, у случају губитка комуникације са Земљом, вршити саме ракете. Притом ће радарски системи и даље бити допремани за С-500, али ће сваки од њих бити прилагођен за нове задатке.

Поједини радари ће имати задатак да проналазе авионе и хеликоптере, други ће трагати за крстарећим ракетама које лете ка мети, трећи ће лоцирати балистичке ракете на великим висинама, док ће четврти бити специјализовани за тражење мета у свемиру.

Према подацима из извора, „С-500 прометеј“ већ сада је у стању да уништава летеће објекте на удаљености до 500 километара, а колики ће бити коначни домет радарске компоненте овог система, као и ракета које ће се наћи у склопу целог комплекса и даље је војна тајна.

Главна разлика између С-500 и свих других ПВО јесте способност овог система да види и обара мете у пречнику око себе. Негов конкурент, оличен у америчком систему „МИМ-104 патриот“, ради само у „предетерминисаном смеру“, под углом од 180 степени.

Уз то, за размештање лансера „патриот“ и њихово пребацивање у борбени поредак потребно је око пола сата. Међутим, издвојити толико времена једноставно је немогуће када стижу ракете, и то брзином која премашује неколико хиљада километара на час. Коначно, максимални домет америчког система је 200 километара, док максимални домет С-400 превазилази ту дистанцу, а С-500 ће ту границу још више померити.

Оставите Коментар