Није ни чудо, јер данас су старе јединице мере замениле нове, а заборављене старе мерне јединице још се могу чути само од старих људи на селу.

Некадашње мерне јединице за дужину, тежину или новац биле су израрито нестандарде и за данашње појмове врло компликоване, а на то је недавном објавом на Твитеру подсетио и Историјски архив Србије.

Реч је о скали мерних јединица које су се у Србији користиле у 19. веку, а прерачунате су у данашње мере.

Главна јединица за тежину била је ока, која се делила на драме. Роба се мерила товаром, који је имао око сто ока.

Најчешће коришћена мера за дужину била је хват, који је износио 1,9 данашњих метара. Њиве су се мериле према једном дану орања, који је износио 1.000 метара квадратних.

Ливаде су се мериле косом, односно према томе колико један косач може за један дан да окоси, док је мотика означавала простор винограда који један човек за један дан окопа.

Номинална валута била је чаршијски грош, а постојао је и порески грош, који је вредео 2,1 чаршијска. Један динар је вредео пет чаршијских грошева, а један дукат 12 динара. Чаршијски грош се делио и на чаршијске паре.

Иако ове мере могу деловати компликовано, табела Историјског архива коначно објашњава шта је драм из чувеног клипа у коме тројица мушкараца објашњавају количину посла у старим мерама, тако да на крају никоме ништа не буде јасно.

Оставите Коментар