Америчка Централна Обавештајна Агенција (CIA) редовно ажурира базу докумената са којих је скинута ознака тајности, односно који су доступни јавности за читање на званичном сајту агенције.

Један од докумената који је свакако вредан пажње јавности са ових простора, јесте извештај о пребацивању бројних фабрика и постројења изван територије Србије, непосредно после завршетка Другог светског рата.

Интригантни CIA документ заведен је под бројем RDP80 – 00810A008600430009 – 4 и доступан је јавности на овом линку.

CIA извештаји показују да се око питања трансфера индустрије водила борба полемика између српско-црногорског врха Централног комитета комунистичке партије с једне стране, односно словеначког и хрватског са друге. Полемику је, међутим, решио лично Јосип Броз Тито.

Према документима CIA, Тито је балансирао одлажући припреме за пребацивање српских фабрика – истовремено је чувао јединство партије, али је и очигледно био за хрватску и словенску ствари.

Предвиђања CIA су брзо обистиниле, када је према тврдњама бројних историчара, Тито у сарадњи са Едвардом Кардељом организовао премештање више од 70 фабрика са територије Србије, због наводне претње од совјетске инвазије са истока.

Примера за измештена индустријска добра има много. У Осијек је тако пребачена фабрика сапуна, у Загреб фабрика батерија; у Сплит су послата постројења за производњу цемента из Беочина као и огромна метална преса из Крагујевца – у то време била највећа на Балкану; отишла је и једна електрична централа из Србобрана, па чак и ергела врхунских расних коња из Старе Маровице.

1 KОМЕНТАР

  1. И шта су српски комунисти урадили по том питању?
    Остали су вјерни Титу и партији зарад личних бенефита.
    Са друге стране, у тим фабрикама су могли радити и Срби из хрватске који су били скроз маргинализовани за вријеме краљевине Југославије.

Leave a Reply