Реч је о делу кредита који су Милка Планинц и Веселин Ђурановић узимали у време бивше СФРЈ од Париског клуба и Светске банке, а чија последња рата доспева 2041. односно 2031. године.

Прецизније, јутрос нам је на наплату дошло 11,9 милиона евра по основу зајма од Светске банке, односно њеног огранка Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) и то: 9,4 милиона евра по основу главнице и 2,18 милиона по основу камате. Овај кредит на наплату је календарски заправо дошао јуче, али је из буџета Србије исплаћен јутрос с обзиром на то да је дан када је долазио на наплату 15. септембар био недеља.

И друго, 22. септембра Србији на наплату долази додатних 69,74 милиона евра. Реч је о кредиту узетом пре око 40 година од Париског клуба поверилаца и то: 54,1 милион евра по основу главнице и 15,6 милиона по основу камате.

Србија је, иначе, током ове године, плаћала и кредите које је узимала од Kувајта у периоду од 1984. до 1989. године, а реч је о тачно 20,2 милиона евра.

У Народној банци Србије потврдили су наведене податке. Раније су нам рекли и да држава у овој години мора да отплати нешто више од 202 милиона евра дугова из периода седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века. У централној банци су додали и да по основу старих дугова Србија редовно отплаћује и обавезе према Kувајту и Kини.

Укупно задужење 8,8 милијарди

Током седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба смо добили 3,8 милијарди долара, од Лондонског 2,2 милијарде… Претходних година у просеку смо враћали по око 250 милиона евра, а ове године на наплату долази скоро 230 милиона.

Највише дугујемо Париском клубу – 1,09 милијарди евра код кога се као република пре четири деценије задужила за укупно четири милијарде евра. На другом месту је Светска банка (700 милиона евра) односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ћемо још дуго отплаћивати и Kини (15,9 милиона) и Kувајту (253,1 милион).

Хрватска и Словенија отплатиле дугове пре 10 година

Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре десет година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона, годину дана касније. Последњу рату од укупно 525 милиона долара Словенци су исплатили 1995. године, потврдили су у тамошњој централној банци.

1 KОМЕНТАР

  1. Nejasno je sta se desilo sa 500kg zlata iz Bora. naime, secate se, zlato je bilo u zlatonosnom mulju dobijenom u procesu proizvodnje bakra. Problem se pojavio pre dve godine da je cak i MMF trazio informaciju od srpskih vlasti – Sta se desilo sa 0.5t srpskog zlata? Ako ne znamo gde je nase zlato, sta tek da ocekujemo sa deviznim sredstvima pohranjenim u trezoru NBS?

Оставите Коментар